"Két hét alatt találtam új munkát és négy jelentkezésem futott párhuzamosan"

Munkaerőpiaci szempontból egyre nehezebb helyzetbe kerül az IT-szektor, miközben felértékelődik a közvetlen vezetők szerepe. Az úgynevezett agilis-trend egyre inkább elterjedt szemlélet, ám ez is akkor lehet jól működő gyakorlat, ha a HR-es a felsővezetők stratégiai partnere tud lenni - egyebek közt ez derült ki a Napi.hu által szervezett HR-vezetők Országos Konferenciája 2019 eseményen.
K. Kiss Gergely, 2019. október 17. csütörtök, 12:03
Fotó: Napi.hu / Horváth Balázs

Nem lesz könnyű helyzetben az IT-szektor! - figyelmeztetett Fülöp Zsuzsa, az IT Services Hungary Kft Recruitment vezetője. Miközben már körülbelül 750 ezren hagyták el az országot, az előrejelzések szerint jövőre tovább csökken a munkanélküliség és immár gazdasági növekedés üteme is lassul. A köztudatban az IT-piacot az erőteljes bérspirállal azonosítják, miközben a béremelkedés az IT-piacon csak az ötödik legerősebb az országban, lemaradva például a kereskedelem és a termelőszektor mögött.

Igen magas az igény az IT-szakemberekre és minden területen forr a piac: legyen az fejlesztés, üzemeltetés, projekt menedzsment, vagy IT-security. Felhívta még a figyelmet az IT-salesre is, amelyben szintén óriási boomot tapasztalnak. Mindemellett teljesen új munkakörök jönnek létre, mint például a chapter lead és a scrum master, amelyekben már menedzsment feladatokat is ellátnak a szakemberek.

Ha egy IT-szakember a pesti oldalon lakik és egy ottani állásban is megkapja ugyanazt a bért, akkor nem fog átjönni egy budai munkahely kedvéért - érzékeltette a munkavállalói hozzáállást Fülöp Zsuzsanna. A szakemberek gyakran rövid idő alatt váltanak: adataik szerint 39 százalékuk kevesebb, mint 2 évig dolgozik egy munkahelyen, miközben a betanulási idő hosszú hónapokat vehet igénybe.

Újabb kihívás, hogy a vállalatok igényei alapján a legfontosabb a nyelvtudás és ez korántsem csak az angoltudás követelményét takarja. "Kedvenc példám, hogy angolul-németül beszélő senior architectet, találni a piacon súlyos akadályokba ütközik.

A junior és a senior meghatározása nagyon fontossá vált az IT-ban és rendszerint sok vita alapja is. Mivel nincs elég elérhető junior sem, gyakorlatilag akár pékekből is lehet JAVA-fejlesztőket képezni manapság. Mit jelent a senior? A korábbi szemlélettel ellentétben ez ma már  nem 10 éves tapasztalatot feltételez, hanem 4 éves tapasztalattal is seniornak minősülhet valaki a szektorban.

Nem a bér a legfontosabb

Fülöp elmondta, hogy kiemelt szerepe lett a komplex munkaerő-közvetítésnek. Az IT Services Hungary Kft.-nél, amely ország legnagyobb informatikai munkaadója, a dolgozói 30 százalékát ajánlások alapján szerezte meg, miközben az ott lévők 60 százaléka megkérdezett valakit a cégnél, mielőtt a meghirdetett állásra jelentkezett volna.

Szerinte nagyon gondosnak kell lenni: ha a HR-esek nem figyelnek az interjúprocedúra során, vagy az első hetek-hónapok idején a jelöltekre, illetve az új dolgozók igényeire, a gyors és figyelmes visszacsatolásra, akkor nagyon könnyű elveszíteni őket. Erre az egész piacon egyre több energiát fektetnek.

Fülöp szerint a home office, a nagy szabadság a munkabeosztásban ma már alapvető igény. A fizetésekről szólva elmondta: fontos trend, hogy nem kell bónusz, nem kell cafeteria, a teljes csomagot akarja látni a dolgozó. A bérek ugrásában is felgyorsultak a dolgok: 1-3 év tapasztalat már 50 százalékos ugrást jelenthet a bérben, 4-7 év tapasztalat pedig akár 100 százalékos ugrást hozhat, 8 évnél több gyakorlat felett pedig már "beáll" a bér 1,2-1,5 millió forint közé - mutatott rá.

Vannak félreértések a bértárgyalásokon, ezért szerinte a HR-vezetőknek mindig vissza kell kérdezni, hogy a dolgozó bérelképzelései milyen elemekből tevődnek össze és milyen konstrukciót képzelt el. Az emberek megtartásában ugyanakkor a bér csak a harmadik helyen szerepel az IT-Services adatai szerint. Egyre fontosabbá válik a közvetlen vezetők szerepe: a munkavállalóknak fontos, hogy a felettesek nemcsak jó vezetők, hanem "jó fejek" is legyenek. Kiemelte még a jó csapat szerepét is, mint kulcsjelentőségű megtartóerőt.

"A jó vezető úgy tekint a HR-esekre, mint az emberekkel való törődés felkent pápáira"

A szabadság könnyen fordul át magárahagyatottságba! - vezette fel előadását Bánhidi Brigitta vezetőfejlesztő a ″Többet, kevesebbel!″ alapítója. Az agilis hozzáállás, egy újabb hívószó, illetve metódus a HR-szakmában, ugyanakkor szerinte az egyik legfőbb okozója, hogy a HR-szakemberek magára tudnak maradni. Számos szervezetbe már beépült ez a nem egyszerűen definiálható gyakorlat, ami általában a rugalmasság és az önállóság követelményét takarja. Például a termékfejlesztés területén a vevői elvárásokra adott rugalmas reakciót, másutt egy tulajdonságot, szemléletmódot - például értéket szolgáltatni a vevőnek - , illetve az IT-szektorban egy módszertani keretrendszert fed le.


(Fotó: Horváth Balázs)

A trend számos formában nyilvánul meg a hazai cégeknél: például sok magyar vállalat most épp átrendezi az irodáit és "összepakolja" az értéklánc egyes résztvevőit, hogy a közös munka gördülékenyebb legyen. Az agilitásnak része van a szervezeti kultúra formálásában, az eredménytermelésben, célja, hogy kiaknázzák a kollégák erősségeit, illetve önfenntartó szervezeti kultúrát teremtsenek általa.

Felhívta a figyelmet azonban, hogy számos HR-terület ellentmond az agilitás követelményeinek. Sikeres gyakorlat lehet, ha a HR-szakembernek jó kapcsolata van a felsővezetővel, illetve folyamatos tanulásra sarkallja. Ámde komoly buktató lehet, ha a szakembereknek türelmetlen felsővezetőkhöz szükséges igazodni, akik elvárják, hogy gyorsan hozzák a számokat, az "Így szoktuk" gyakorlata pedig lényegében a metódus halálát jelenti. Szintén kudarchoz vezethet, ha a HR csak adminisztratív funkciót lát el a társaságnál, miközben az rengeteg erőforrást leköt.

A gyakorlat akkor lehet jól működő, ha a HR-vezető a CEO stratégiai partnere tud lenni, és ahol a felsővezető olyan, aki az emberekre figyel és foglalkozik azokkal, akiken a siker múlik. Ezért a szervezeti működés tekintetében is kulcsszerep juthat a vezetőfejlesztésnek. Kiemelte, hogy előadásának fő üzenete: ami agilis, az törékeny is! Ezért arra invitálta a konferencia résztvevőit, hogy fókuszáljanak az érzelmek kezelésére, törődjenek az emberekkel még akkor is a ha felsővezetői eredményelvárások sok nehéz pillanatot okoznak számukra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

CoolKoon, 2019.10.19 21:56

A cikkhez hozzászólva pedig informatikusként támad némi halálfélelmem, amikor HR-eseket látok/hallok az IT piacról meg az informatikusok igényeiről beszélni, de abban abszolút egyetértek a cikkben elhangzottakkal, hogy a közvetlen főnökök elviselhetősége (és tudásszintje!) talán még a fizetésnél is fontosabb szempont (nálam legalábbis az).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2019.10.19 21:52

@Mekelekke: Nos jó hír, hogy az ilyen lepukkant falusi sufnituning cégek jó eséllyel záros időn belül rohadnak meg, ha az üzleti modelljükhöz elengedhetetlen egy jó informatikus. Ha meg nem az, akkor meg szereznek egy bedolgozó informatikust, aki nincs mindig ott, de ezért legalább nem kell neki (nagyon) sokat fizetni. Igen, a vidéki informatikusoknak pechük van: vagy felköltöznek Pestre (esetleg Bécsbe), vagy elmennek a helyi munkáltató hajcsárhoz szalag mellé dolgozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.18 11:27

@terabit: Nézd meg bármelyik álláshirdetési portált: az értékes informatikai munkahelyek 90 százaléka Budaspesten van, a maradék 10 százalék 90 százaléka más nagyvárosokban.
Magyarország TERÜLETÉNEK több, mint felén nincs 20-30 km-nél közelebb normális informatikai pozíció, az ország területének felén csupán "falusi rendszergazda" lehetsz, az esetek többségében röhejes fizetéssel.
A távmunka persze lehetne kiugrási lehetőség a vidéken normális állást kereső informatikus tízezrek számára, de a hazánkban uralkodó tipikus rabszolgatartó (hajcsár) felfogású munkaadói felfogás nem akar olyan alkalmazottakat, akik nincsenek folyamatosan a főnök szeme előtt. Ezért ismeretlen Magyarországon a távmunka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.10.17 20:41

@Mekelekke:
"nagyvárosoktól 20 km-nél távolabb lakó informatikusok viszont pezsgőt bontanak már akkor, ha van működő klíma a munkahelyükön (egy szakadt garázsban vagy raktárban) vagy ha a nettó bérük véletlenül 250e Ft fölé kerül."

Ez marhaság.

"
már az alapján válogatnak munkahelyet hogy van-e a cégnek saját uszodája pálmaházzal ingyenbüfével és játékteremmel. "

Aki meg így választ munkahelyet, megérdemli, hogy biorobot legyen.

Nem az lenne a cél inkább hogy olyan munkát találjon, amit hobbinak is szívesen választana és élvezze? Egy kurva pálmafát gyorsan meg lehet unni, ha egész nap csocsózól, akkor meg gyorsan kibasznak. Ellenben a gép előtt tölti az IT-s a nap nagyobbik részét, szóval a legyen izgalmas, a pénz a második (az úgyis összejön ezen a területen), a többi meg n-edik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.17 20:11

Az IT szektor már most sincs könnyű helyzetben. A nagyvárosokban és környékükön lakó és végzettséget igazoló papírokkal rendelkező informatikusok, fizetése az egeket veri, ezért már az alapján válogatnak munkahelyet hogy van-e a cégnek saját uszodája pálmaházzal ingyenbüfével és játékteremmel. A nagyvárosoktól 20 km-nél távolabb lakó informatikusok viszont pezsgőt bontanak már akkor, ha van működő klíma a munkahelyükön (egy szakadt garázsban vagy raktárban) vagy ha a nettó bérük véletlenül 250e Ft fölé kerül.
...de azért járjunk továbbra is szemellenzővel és mondogassuk jó hangosan egymásnak a konferenciákon, hogy mi mindentől tudunk....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html