Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Palkovics László kiemelte a magyar vállalkozások szerepének erősítését, a dolgozók kétharmadát foglalkoztató kis- és középvállalkozások (kkv-k) hatékonyságának növelését. 2010 óta jelentősen csökkent a kkv-k adóterhelése, és mintegy 45 százalékkal nőtt az exportképességük - közölte a miniszter az MTI szerint.

Fejlődésük fontos gátjának nevezte a tárcavezető a kkv-k innovációs szintjét, amelynek növelését a magyar multi programmal, a modern mintaüzem programmal és a szabad vállalkozói zónában működő kkv-k fejlesztésével is támogatnak. Palkovics László szerint a magyar gazdaságstratégia fő iránya a high-tech háttér kialakítása. A magyar ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor 70 százalékot képvisel - tette hozzá a miniszter.

Beszélt a nemzeti digitalizációs stratégiáról és a magyar kutatás-fejlesztési rendszer kihívásairól. Kiemelte: létrejött a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, amely hamarosan megtartja első ülését. Megerősítették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt, a k+f ráfordítások pedig 2020-tól 25 százalékkal emelkednek hazai költségvetési forrásból, mindettől a magyar gazdaság innovatív képességének növekedését várják.

Palkovics szerint 2014-ben megkezdődött a felsőoktatás átalakítása annak érdekében, hogy az intézmények válaszolni tudjanak a regionális környezeti igényekre, kihívásokra, aminek már látszanak az eredményei. "Az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakításának a célja, hogy nemzetközileg versenyképes hazai tulajdonú vállalkozások jöjjenek létre, illetve fejlődjenek tovább."

Palkovics László előadása végén egyedülállónak nevezte azt az innovatív környezetet, amelyet a Debreceni Egyetem alakított ki, és bejelentette, hogy 2021 elején átadják az egyetem új innovációs központját.