Ismét odacsapott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogosulatlan széfszolgáltatás gyanúja miatt piacfelügyeleti eljárást indított az Értékbox Kft. ellen, a vizsgálat lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a tevékenység végzését.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 2. csütörtök, 10:56
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MNB csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, a társaság az első adatok szerint nagy valószínűséggel a már korábban jegybanki tiltással és 128 millió forint bírsággal sújtott Széfbank Kft. tevékenységét folytatja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a budapesti Értékbox Értékmegőrző és Szolgáltató Kft. - korábbi nevén Fortitudo Profi Értékmegőrző és Szolgáltató Kft. - tevékenységének áttekintésére. (Korábban is bírságolt a jegybank.)

Az eljárás célja, hogy megállapítsák, a társaság végez-e üzletszerűen - a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött - széfszolgáltatási tevékenységet.

A jogszabály szerint üzletszerű széfszolgáltatási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény (hitelintézet és pénzügyi vállalkozás) végezhet.

A Széfbank Kft. ügyében az MNB feljelentése alapján folyamatban lévő büntetőeljárásra tekintettel erről az MNB már korábban tájékoztatta a nyomozó hatóságot.

A piacfelügyeleti eljárás indítása nem érinti az Értékbox Kft. széfjeiben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét, a jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi - tájékoztatott az MNB.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK