Az élénkülő piaci verseny hatására jelenleg is mélyponton állnak a lakásbiztosítási átlagdíjak, szignifikáns növekedést továbbra sem észlelünk a díjak alakulásában - mondta Cseh Anett, a Netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetője.

Azonban már fordulni látszik a trend, a biztosítók pedig hosszabb távon fokozatosan kénytelenek lesznek megjeleníteni díjaikban az ingatlanok és a bennük megtalálható ingóságok értéknövekedését. Ezt a hatást ugyanakkor tompíthatja az ügyfelek fokozódó tudatossága, amely tovább élesítheti versenyt a piac szereplői között.

Évről évre egyre több ügyfél vizsgálja felül az évforduló előtt lakásbiztosítási szerződését. Ez a fajta ügyféltudatosság a számokban is megmutatkozik: míg 2013-ban az év során megkötött összes lakásbiztosítási szerződésnek csupán a tíz százalékát tették ki az évfordulós kötések, 2016-ban már 37 százalék volt ez az arány.

A díjak szintje településtípusonként eltér: a legdrágábban a fővárosban lehet lakásbiztosítást kötni, ott az éves átlagdíj 2016-ban meghaladta a 28 ezer forintot. A megyeszékhelyeken ez az érték 21,6 ezer forint, nem sokkal több, mint az egyéb hazai településekre jellemző 21 ezer forintos átlagdíjszint.

A legolcsóbban társasházi lakásokat, míg legdrágábban családi házakat biztosítanak: előbbieknél országos szinten 14,2 ezer forint körüli átlagdíjjal lehet kalkulálni (igaz, ezek jellemzően csak az ingóságra vonatkoznak), míg az utóbbiaknál 29,6 ezer forint az éves átlag.

A Netrisk.hu tapasztalatai szerint folyamatosan nő a kiegészítő biztosítások népszerűsége: a megkötött lakásbiztosításoknak tavaly több mint harmadához igényeltek külön egy vagy több kiegészítő biztosítást. A leggyakrabban választott kiegészítő termék a családi balesetbiztosítás volt, ezt követte a tetőhézag-beázásból, a besurranó tolvajlásból, valamint az ebtartói felelősségből fakadó károkat, illetve az elfolyt víz költségét térítő kiegészítő szolgáltatások. Szintén jelentős az érdeklődés a bővített-, illetve különleges üvegkár-biztosítások iránt.