Az olyan népszerű és elismert színházaknál, mint a Thália, a Centrál, a Katona, az Örkény vagy a József Attila is több tao-bevételre tett szert néhány, a széles közönség körében ismeretlen színház, mint például az Anonymus Színház, az Art Cavea, az Art Színház, a Maszka Színház vagy a Műhely Produkció - hívta fel a figyelmet a G7.

A portál egyik korábbi cikkében már megírta, hogy ezen öt ismeretlen művészeti szervezet 2016-ig mintegy 6 milliárd forint tao-támogatáshoz jutott, a májusban megjelent céges beszámolók alapján pedig a tavalyi tao-bevételük minden korábbit felülmúlt. Összesen 1,9 milliárd közvetett állami támogatást szereztek, míg a Thália, a Centrál, a Katona, az Örkény és a József Attila ennek kevesebb mint felét kapta meg, összesen 800 millió forintot. (A tao-támogatás az a céges támogatás, aminek összegével a cégek csökkenthetik adóalapjukat és adójukat, tehát a pénz nem a költségvetésbe kerül adóként, hanem a támogatott kulturális vagy sportszervezetekhez - a szerk.)

Az öt ismeretlen szervezetnek a forgalma 2017-ben átlagosan 680 millió forint volt, míg az említett ismert színházaknak ennél kisebb, átlagosan 520 milliós

A G7 januári cikkében megírta, hogy az öt színházat nemcsak a gyors és gyanús felemelkedésük köti össze, hanem számos ponton kötődnek egymáshoz. Többségük ugyanarra a címre van bejegyezve, ugyanaz az ember készítette el beszámolóikat, több hasonlóság van honlapjaikon, és kísértetiesen hasonló a profiljuk. A tao-szabályozás kiskapuit használták ki. A jogszabály értelmében a színházak a nézőszámuk függvényében használhatják ki a támogatást, az éves jegybevételük 80 százalékáig gyűjthetnek pénzt a nyereséges, társasági adót (tao) fizető vállalatoktól. Ez tehát arra ösztönözte a színházakat, hogy minél inkább növeljék jegyeladásaikat. Jellemző megoldás lett erre a külföldi koprodukció, ha ugyanis egy magyar hegedűs fellép egy angliai színházi műsorban, akkor az őt delegáló magyar szervezet igényelheti a tao-támogatást akár az egész jegybevétel után. Az említett színházak például egy izraeli plázában rendezett 400 ezres látogatottságú jégtáncshow után kaptak jelentős állami támogatást, de olyan színház is volt, amely egyszerűen csak beblöffölte a részvételét egy több százezres nézettségű angliai fellépéssorozaton - olvasható a G7 cikkében. (Háromszor több pénzt engednek át a sportnak, mint a kultúrának - ezt a cikket olvasta?)

Az előadó-művészeti szervezetekkel szemben eddig semmilyen vizsgálat, eljárás nem indult.

Fotó forrása: Shutterstock