Káoszt eredményezhet a bolti pénztáraknál a kormány lépése

Azt latolgatja a Blokkk.com kiskereskedelmi szakportál, hogy az OKJ-rendszer átalakítása miatt kiszorul-e sok ember a bolti munkaerőpiacról.
Szász Péter, 2019. október 7. hétfő, 09:12
Fotó: Shutterstock

A kormány már korábban bejelentette, hogy radikálisan átalakítja a szakképzési rendszert és lecsökken az OKJ-s képzések száma.

A bolti dolgozók esetében két szakképesítés és ezekhez kapcsolódó képzés lesz, az egyik a kereskedelmi értékesítő. Feltehetően ez takarja a különféle eladó, vásárlókat kiszolgáló munkákat, például a csemegepultost, vagy a bolti hentest, vagy a műszaki cikk eladót - írja a Blokkk.com.

A másik a kereskedő és webáruházi technikus, 5 éves, valamint 2 éves képzési időszakokkal.

A webáruházhoz kapcsolódó szakképzés teljesen új. A részszakképesítésekben lesz még bolti előkészítő, 300, vagy 400 óra tanfolyami képzési idővel. És másik újdonság, hogy lesz a kereskedelmi területhez kötődő pénztáros képzés is. Ma nem kötelező a pénztárosi munkánál a szakképesítés, diákok hada csinálja is ezt, legnagyobb számban nyaranta. De ha szakképesítés kell majd hozzá, akkor ők könnyen kiszorulhatnak a boltból, néhány nyugdíjassal együtt - véli a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK