Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Razziasorozatba kezdett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kocsmákban, vendéglátóhelyeken Budapesten, összesen mintegy 120 millió forint mulasztási bírságot szabnak ki az első héten után, az ellenőrzések a következő hetekben is folytatódnak - írja az adóhatóság közleményében.

A kiszállásokon kiderült, hogy rengeteg helyen nem adnak számlát: minden negyedik ellenőrzött vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) emberei. A revizorok többnyire az alapján szálltak ki, hogy az online pénztárgépek adatai alapján mi tűnt rizikós helynek. Az összesen több mint 3 ezer ellenőrzés során elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését, a foglalkoztatottak bejelentését és a készpénzkészletet vizsgálták, valamint ellenőrizték, hogy megvannak-e a adójegyek a szeszesitalakon, amelyet szaknyelven a jövedéki termékek forgalmazásaként hivatkozott a hatóság.

A VI. és VII. kerületben ellenőrzött vendéglátóhelyek háromnegyedében súlyos jövedéki szabálytalanságokat tapasztaltak a pénzügyőrök. Sok esetben találtak zárjegy nélküli, "pancsolt", vagy az előírtnál lényegesen kisebb alkoholfokú szeszes italt. Lefoglaltak mintegy 120 liter alkoholos italt - írják a közleményben.

Még rosszabb eredmény, hogy az ellenőrzésbe becsatlakozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei minden második helyen kifogásoltak valamit. A legtöbb esetben a helyszínen megsemmisítettek a lejárt szavatosságú söröket, valamint élelmiszerjelölési, illetve nyomonkövetési jogsértések miatt zároltak mintegy 100 liter bort és egyéb alkoholos italt. De gond volt a higiéniai körülményekkel is, három helyen annyira durva volt a helyzet, hogy megtiltották a vendéglátóipari termékek előállítását és forgalomba hozatalát, sőt, mintegy 130 kilogramm húst és tengeri eredetű élelmiszert kivontak a forgalomból.

A NAV-razzia hírére hirtelen javult a számla- és nyugtaadási hajlandóság: a kiadott számlák száma és a bevétel is megugrott a közlemény szerint. Több kereskedő árbevétele több mint háromszorosára növekedett az akció hetében, de egy bár például heti átlagos 1 milliós bevétele ellenére ezen a héten 14 millió forint forgalmat rögzített. Mintegy 50 kocsmánál legalább másfélszeres mértékű bevétel-növekedés volt kimutatható, de az ellenőrzéssorozat lezárása után az összes cég forgalma visszaesett a korábbi, vagy annál alacsonyabb szintre. Az ilyen vállalkozások számíthatnak a NAV visszatérő ellenőrzéseire.

A fotó forrása: Pixabay.