Lakása van? Akkor ez a hír érdekelni fogja!

A leggyakrabban előforduló lakásbiztosítási kárkifizetések közül a vezetékes vízkár okozta károk pótlására átlagosan 49 ezer forint, a tűz és robbanáskor keletkezett károkra átlagosan 569 ezer forint, a villámcsapás kapcsán tett bejelentésekre átlagosan 214 forintot fizette a Genertel. A biztosító statisztikájából kiderült az is, hogy családi házak esetében a kárkifizetések összege közel négyszerese a lakásoknál kifizetett összegeknek.
Domokos László, 2017. december 8. péntek, 12:12
Fotó: MTI/AP

A Genertel 2016. január 1. és 2017. október 31. időszakban vizsgálta meg a lakás káradatokat. Eszerint a lakásbiztosításhoz kapcsolódó összes (csaknem tízezer) káresemény 47 százaléka három kártípushoz tartozik: vezetékes vízkárhoz, elemi kárhoz (vihar/felhőszakadás, jégverés, földrengés, villám másodlagos hatása, vízkár), valamint üvegtöréshez. Az elemi károk közül leggyakrabban a viharokból fakadó káreseményt regisztrálta a biztosító.

A káresemények 9,4 százaléka 2016 júliusában történt, míg 2017 nyári időszaka is eseménydús volt, hiszen az összes káresemény majdnem 20 százaléka ekkor következett be.

A tavaszi és nyári hónapokban bejelentett károk 25 százaléka vihar és felhőszakadáshoz, 22 százaléka csőtöréshez (és vezetékes vízkárhoz), 8 százalék villámcsapás másodlagos hatásához, 11 százalék pedig üvegtöréshez kapcsolódik.

Budapest-vidék viszonylatban a fővárosban regisztrálták a biztosítónál a kárbejelentések 26 százalékát, a teljes kifizetésekből pedig 12 százalékban részesült Budapest.

A legnagyobb mértékű kifizetést összességében a vezetékes vízkárok okozta bejelentések rendezésére fordította a biztosító; átlagosan 49 ezer forintot. Tűz és robbanásnál a legnagyobb az egy kárra jutó kifizetések összege (569 ezer forint). Betöréses kár esetén 112 ezer, villámcsapás okozta másodlagos kárnál 66 ezer, míg felelősségi kárnál 31 ezer forint volt az átlagos kompenzáció mértéke.

Családi házak esetében a kárkifizetések összege  (mintegy 300 millió forint) - közel négyszerese volt a lakások esetében kifizetett összegeknek. Sőt; a milliós kárfizetések nagyobb része is a házakhoz kapcsolódik, éppen a leggyakoribb kártípusok kapcsán - adta hírül a biztosító.

Címlapfotó: MTI/AP/Charlie Riedel

HOZZÁSZÓLÁSOK