Meglepte a kormány az albérleteseket

A nemrég megjelent költségvetési előterjesztés alapján, 2018-tól tovább nőhet a munkavállalók lakhatásának adómentes támogatása. Mutatjuk, mennyivel több pénzhez juthat!
K. Kiss Gergely, 2017. május 3. szerda, 15:13
Fotó: Napi.hu

Amennyiben a parlament elfogadja a jövő évi büdzsé tervezetét, jövőre még nagyobb lehet a mobilitás célú lakhatási támogatás (albérlet-cafeteria) havi adómentes összege.

Idén a munkaviszony első két évében havonta a minimálbér 40 százalékáig terjedhet a támogatás, majd ezt követőn két évig a minimálbér 25 százaléka, majd további egy évig 15 százalék lehet havonta az adómentes összeg.

A tervezet szerint viszont a jövő évtől a foglalkoztatás első két évében a minimálbér 60 százalékáig, a rákövetkező két évben a minimálbér 40 százalékáig, majd az ezt követő egy évben a minimálbér 20 százalékáig terjedhet a havi adómentes támogatás mértéke.

Az albérletre fordítható adómentes juttatás, a foglalkoztatottság első négy éve során növekszik érdemben: az első 24 hónapban, a mostani bruttó 51 ezerről, 76 500 ezer forintra, míg a második 24 hónapban bruttó 31 900 forintról, 51 ezer forintra bővülhet - kalkulált lapunknak Fata László, a CafeteriaTrend ügyvezetője.

Ezek az értékek ugyanakkor egy maximumot takarnak, a munkáltatók - forrásaik függvényében - dönthetnek úgy, hogy ennél kevesebbet, mondjuk csak bruttó 30 ezer forintot fordítanak erre a kedvezményre. A támogatást meglepően sok cég alkalmazza immár, azt ugyanakkor a szakember nem tudta megbecsülni, hogy a vállalatok mekkora hányada segíti dolgozóiit az adómenetes maximum-összeggel.

Fata szerint a kormány fő szándéka a lépéssel az lehetett, hogy a nagyban megugrott - elsősorban fővárosi - albérletárakhoz valamelyest hozzáigazítsa ezt a bónuszt. Úgy látja, az albérlet-cafeteria népszerűségének tükrében megdőlt az a korábbi becslés, miszerint a lakáskiadók túlnyomó többsége nem fizet adót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2017.05.10 22:21

Ez tok jó lenne.
De nem elérhető.
Munkahelyet kéne váltanom!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html