A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén februárban hirdette meg zöld programját a környezet megóvását célzó magyarországi pénzügyi szolgáltatások támogatása, illetve a piaci szereplők és saját ökológiai lábnyomának további csökkentése érdekében. A jegybank a program keretében több kategóriában, hagyományteremtő céllal, a piaci szereplők "zöldítésének" támogatására és a környezetvédelem ügyéért legtöbbet tett intézmények elismerésére Zöld pénzügyek díj néven alapított díjat.

Az ökológia fenntarthatóság Magyarország versenyképességének kulcseleme, amelyhez zöld közgazdasági gondolkodásra és megfelelő pénzügyi termékekre is szükség van - mondta Matolcsy György jegybankelnök a díjátadón.

  • A bírálóbizottság - valamennyi bírálati szempont figyelembevételével - 2019-ben a Zöld bank díjat a K&H Bank Zrt.-nek ítélte, amely az egyik legfontosabb napenergia-finanszírozó bank, s környezetirányítási rendszere is kiemelkedő.
  • A Zöld biztosító díjat a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kapta, elsősorban a zöld szempontok biztosítási termékeiben való fokozott érvényesülése miatt.
  • A Zöld befektetési szolgáltató díjjal a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. zöld tevékenységét ismerték el, amely - a klímabarát gazdaságra való átállás egyik kulcseszközének - a szén-dioxid-kibocsátási egységek kereskedési piacának európai szinten is meghatározó szereplője.
  • A Zöld pénzügyi innovátor különdíjat a Gránit Bank Zrt. nyerte el, elsősorban a teljeskörű digitális működéséért, s a zöldenergia finanszírozásban betöltött szerepéért.
  • A pályázat összesített kategóriáját jelentő Zöld pénzügyi díjjal a zsűri az OTP Bank Nyrt.-t jutalmazta, amely a banki és befektetési szolgáltatásaiban egyaránt megjelenít zöld elemeket, s a fenntarthatósági szempontú kutatás, oktatás és szponzoráció területén is példaértékű szerepet tölt be.

A zsűri tagja volt az MNB elnöke és felsővezetői, illetve a jegybank által felkért külső szaktekintélyek, így Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Alapítvány igazgatója; György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára; Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora; Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági igazgatóságának vezetője; Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora; Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora; Szendrő Péter, a Szent István Egyetem rektor emeritusa; Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, valamint Tóth Gergely, a Követ Egyesület főtitkára és a Kaposvári Egyetem tanára.

Az MNB - figyelemmel a pénzügyi intézmények jelentős érdeklődésérére is - a következő években is meghirdeti pályázatát a pénzügyi intézmények számára.