Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CIB csoport a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti nem auditált, konszolidált mérlege alapján június végén a csoport konszolidált bruttó ügyfélhitel állománya 866 milliárd forint volt, 5 százalékkal nőtt 2017 végéhez képest.

A bank a közleményben hangsúlyozta: anyavállalatával, az Intesa Sanpaolo Bankcsoporttal közösen határozták meg a 2021-ig tartó időszak stratégiáját, amelynek alappillérei a digitális átállás, a hálózat szerep- és feladatkörének átalakítása. Céljuk, hogy a bevételek egyre nagyobb hányada származzon az ügyfeleknek nyújtott plusz szolgáltatások díjaiból és jutalékokból.

Erősödés lakossági és vállalati fronton

Az idei első fél évben a teljes portfolión belül a lakossági hitelek (jelzáloghitelek, autófinanszírozás és egyebek) részaránya 36,0 százalékra nőtt, elsősorban a személyi és jelzáloghitelek iránti élénkülő hitelkereslet hatására.

A vállalati ingatlanfinanszírozás részaránya tovább zsugorodott, a portfolió 10,5 százalékát adta június végén. A nagyvállalati hitelek állománya csaknem 9 százalékkal emelkedett, míg a kkv és kisvállalati hitelek részaránya a korábbi szinten maradt.

A folyósított jelzáloghiteleken belül nőtt a rögzített és a teljes futamidőre fix kamatozású hitelek aránya. 2018 első félévében a jelzáloghiteleknél 48 százalék volt a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek aránya, 8,7 százalék a teljes futamidőre fix kamatozásúak.

Idén nyáron teljesen megújult a bank honlapja, melyen ősszel lehetővé válik majd Magyarországon az új ügyfelek számára is a teljesen online személyi kölcsönigénylés, valamint az online számlanyitás.

A CIB csoport értékpapír-állománya 516,0 milliárd forintot tett ki 2018. június végén, ami 51,6 százalékkal nagyobb a tavaly év végi állománynál. Az értékpapír-állomány több mint 92 százaléka állampapírokból áll.

Az ügyfélbetétek állománya, ideértve a kibocsátott kötvényeket is, 1285,7 milliárd forintot tett ki idén június végén, 7,6 százalékkal magasabb volt, mint 2017 végén. A növekedés a kkv és lakossági szegmensben következett be, míg a nagyvállalati betétek volumene az előző év végi szinten maradt.

A hitelportfólió minősége tovább javult, a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya 2018. június végén 2,8 százalék volt. A CIB csoport erős és stabil tőkepozícióval rendelkezik, tőkemegfelelési mutatója 21,6 százalék.