Ezért nem tudnak megtakarítani a magyarok

Rettegnek a magyarok a jövőtől, ezért tartanak rengeteg készpénzt, és élnek a mának ahelyett, hogy az öngondoskodásra koncentrálnának.
Herman Bernadett, 2019. október 29. kedd, 10:35
Fotó: Napi.hu

Az egyik mélypontján van az öngondoskodási index - mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az OTP Öngondoskodási Index új számait bemutató sajtótájékoztatón. A mutató 2012-ben volt a legmélyebben, 32 ponton, majd 38 pontig emelkedett, most viszont már csak 34 ponton áll.

Sok a készpénz

Nagy problémát okoz, hogy a lakosság nagyon sok készpénzt tart, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint több mint 4900 milliárd forintnyit, ez is lefelé mozdítja az indexet, hiába nő a gazdaság. A bruttó jövedelmek emelkedése idővel megemeli majd az indexet - mondja Kovács Antal. A bankár szerint edukálni kell az embereket, hogy kezdjenek el takarékoskodni, mert kevés pénzből is érdemes takarékoskodni, gyűjteni.

A megtakarítással rendelkezők aránya nőtt, a tavalyi 41 százalék után most már 44 százalék nyilatkozott úgy, hogy van félretett pénze. A pénzügyileg tudatos, nagyobb vagyonnal rendelkező emberek megtakarításai gyorsan nőnek, a kevésbé tudatosak viszont látra szóló betétben vagy otthon tartják a pénzüket készpénzben ahelyett, hogy fialtatnák a megtakarítást. Pedig ha nem a cihában tartanák, hanem befektetnék a pénzüket, azzal növelni lehetne a GDP-t - mondta Kovács.

A mának élnek

A fiatalok körében főleg aggasztó a helyzet, inkább a mának élnek, minthogy a jövőjükre takarékoskodjanak. A 30 év alattiak több mint negyede úgy nyilatkozott, hogy nincs megtakarítása, bár lehetne. Akinek van megtakarítása általában a váratlan kiadásokra tesz félre. Az ilyen megtakarításoknak is az esetek 78 százalékában több mint a fele készpénzben van, ami viszont nem jó hír. A váratlan kiadás lehet egy új elektronikus eszköz megvásárlása, vagy betegség is korosztálytól függően.

Készpénzt tartani azért sem jó odahaza, mert inflálódik. A bankbetétek kamata ugyan alacsony, de vannak olyan instrumentumok, amelyekkel lehet hozamot elérni. A készpénz emellett eltűnhet, ellophatják, megsemmisülhet szemben a bankokban lévő betétekkel vagy más befektetésekkel.

Az OTP egyrészt az oktatással próbálja felvenni a harcot a pénzügyi képzetlenség ellen, a Fáy András alapítvány képzésében már több mint 100 ezer fiatal ismerkedhetett meg az alapvető pénzügyekkel. Emellett készpénzmentes fiókokat nyitnak, hogy csökkentsék a készpénzhasználatot. Azt is igyekeznek tudatosítani az ügyfelekben, hogy fontos a diverzifikáció, ezt segíti a pénzügyi tervező programjuk is.

A válság még mindig itt van a lelkekben

Az érzelmeknek még a racionális döntésekben is komoly szerepük van, a 2008-as válság poszttraumás hatása még mindig ott van az emberekben - mondta Szondy Máté pszichológus. Amikor szoronganak az emberek, keresik a kapaszkodókat, és a kézzel fogható készpénz biztonságérzetet ad.

A jövővel kapcsolatos tervezés során fontos, hogy bízzon benne az ember, hogy lesz jövő. Magyarországon a bizalom szintje nem túl magas. Márpedig aki nem bízik a jövőben, az kevésbé hajlik arra, hogy lépéseket tegyen a jövővel kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2019.10.29 22:43

@Mekelekke: Na, itt a tévedésed. Én, mint ?buta ember?, nem hiszem, hogy amíg egy bankba betett pénzem pl. 8 %-ot kamatozott akkor, azt a forintot adták ki neked hitelbe 2-3 %-ért, mert olyan jóságosak, és bukni akartak. Újra, te, mint okos ember úgy látod, hogy amíg a forintra 8 % kamatot fizettek, ezeket a betéteket azt ravaszul kiadták 2-3 %-ért hitelnek. Ezt azért gondold át! *olyan bank is ontotta a svájci frank ALAPÚ hiteleket, amely bankban ténylegesen talán soha egyetlen svájci frank sem volt.*. Miért kellett volna ott lenni franknak. Ide kellett volna hozni kamionnal? Csak felvett a bank egy frank alapú hitelt egy külföldi banktól, aminek nagyon alacsony volt a kamata, tovább adta, csak kötelezettséget vállalt, hogy az aktuális árfolyamon törleszti a hitelt a külföldi bank felé a törlesztő befizetésekből. Hogy egyszerű legyek, vagy érthető, ha valakinek küldök x ezer forintot, akkor sem az általam betett bankjegyeket küldik el neki. Érted? Egyszerű bank közi szerződés, nem átverés. Nem te vagy az egyetlen, aki ezzel a nem is volt frank szöveggel jött, közgazdász dr. barátnőm is előadta, (az észt is pótolhatja a szorgalom), mert megbeszélte pár ?szakértő? barátjával. Neki azért elég volt elmondani azt, ?hogy amíg egy bankba betett pénzem pl. 8 %-ot kamatozott akkor nem azt a forintot adták ki neked hitelbe 2-3 %-ért?, és elhallgatott. Ez csak a józan ész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.29 21:52

@Elhetetlen:
Sajnos még ma is sok buta ember azt hiszi, hogy annak idején a bankok ténylegesen svájci frankot váltottak át forintra, ezért "kénytelenek voltak" az egekig emelni a törlesztő részleteket. Miközben valójában tök egyszerű fornthitelt adtak, csak éppen a szerződésekben ravaszul a svájci frank árfolyamához kötötték a kamatokat. Tehát olyan bank is ontotta a svájci frank ALAPÚ hiteleket, amely bankban ténylegesen talán soha egyetlen svájci frank sem volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.10.29 17:28

@Mekelekke: Igazad van, de egy dologgal nem értek egyet, bár lerágott csont. ?A külföldi tulajdonú bankok svájcifrankos aljas tolvajaira?. Nem voltam érintett, de úgy tudom, hogy amit a bankokra rá tudtak húzni, az egyik az volt, hogy a kezelési költséget is frankban számolták, de, mivel az a hitel csak egy kis százaléka, nem attól ugrottak meg a törlesztők. Az árfolyam változást nem lehet a bankokra ráhúzni. A másik, hogy középárfolyamon kellett volna váltaniuk. Most képzeld el, ha megkapod frankban a hitelt, mész a sarki pénzváltóhoz, (mert a kőművest csak forintban fizetheted), aki olcsóbban veszi meg, mint mikor majd eladja neked, mert akkor a részletet is frankban kell fizetned. Biztos, hogy jobban jártál volna? Tényleg nem akarok vitatkozni, ez csak egy megjegyzés.
A másik hozzászólásod teljesen igaz. A kérdés az csak annyi, hogy mikor jön rá a szegényebb réteg, hogy infláció alig van, és száguldunk, de a zöldség drága, és a belengették a hús drágulását, és hogy annyira sajnáljuk a ketreces tartású tyúkokat, hogy több áruház lánc nem fogja árulni a tojásukat, ettől a tojás ára duplájára emelkedhet. Azokat a családokat nem sajnáljuk, akiknek esetleg majd a fejenként egy tojásból álló rántottára sem fog telni?
És még, gyűjtsél negyven évig, és nézd meg, hogy mire lesz elég a pénzed negyven év múlva. Ehhez valami kiszámíthatóság kellene. Ennél még az is jobb, ha havonta veszel 20 000-ért pár gramm aranyat, és ha összejön egy kisebb lap, akkor hazaviszed, bár az arany is megbukhat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.29 15:07

Amíg nem lesz jelentős infláció, addig a mindenben csalódott átlagmagyar otthon fogja tartani a pénzét. Ha meg infláció lesz, akkor meg a már most is csúnyán alulfizetett vidékiek elsöprik a Fidesz kormányt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.29 15:02

Kire bízzam a pénzem? A külföldi tulajdonú bankok svájcifrankos aljas tolvajaira, a hazai brókerházas aljas tolvajokra, vagy a nyugdíj lenyúló magyar állami tolvajokra? Vagy arra, aki valószínűleg nem tolvaj, de kb ugyanakkora kamatot ígér, mint a párnahuzatom?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html