Nagy változás jön Budapesten

Egy sor belvárosi hotel építése kezdődött el Budapest centrumában. Jónéhány régi, eddig jórészt lakatlan bérházakból alakítanak ki új szálláshelyeket.
Szakonyi Péter, 2014. október 20. hétfő, 07:13
Fotó: Napi.hu

Egyszerre több hotelfejlesztés is elindult a budapesti belvárosban. Míg korábban jellemezően külföldi befektetetők voltak aktívak, addig a mostani fejlesztéseket - vélhetően az MNB növekedési hitelprogramja felhasználásával - már jórészt magyar cégek és magánszemélyek állják.

A Vörösmarty tér szomszédságában, a Dorottya utcában hamarosan indul egy háromcsillagos hotel kialakítása. A 120 szobás szállodát hárommilliárd forintos költséggel alakítja ki egy korábbi bérházból a Dorottya 8 Hotel Kft., amelynek vezetője és résztulajdonosa Serfőző Péter. Az ingatlan korábban a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztő Zrt. portfóliójába tartozott. A fejlesztés érdekessége, hogy külön garázst nem alakítanak ki az épület alatt, mert az autóval érkező vendégek szomszédos két négycsillagos hotelekben tudnak majd parkolni. A Napi.hu értesülései szerint a magyar fejlesztők már megállapodtak egy nagy nemzetközi szállodalánccal az üzemeltetésről. A nyitás tervezett időpontja 2016 eleje.

Szintén két év múlva nyithat a szomszédságban egy ötcsillagos hotel. A beruházó cég Bajka Zoltánhoz köthető. Az épületet birtokló - és a beruházást megvalósító - Moons Kft. a közelmúltban cserélt gazdát. Bajka nem ismeretlen az ingatlanszakmában, számos ingatlanberuházás köthető a nevéhez, jelenleg az Evobank Zrt. igazgatósági tagja.

Mi lesz veled Postapalota?
Nem tudni valóban hotel lesz-e, s ha igen, mikor nyílik az egykori belvárosi Postapalotából. A Petőfi Sándor utca-Párizsi utca-Városháza utca által határolt területen 1872-ben eleve postafunkcióval épült nagyméretű házat csaknem tíz évvel ezelőtt a luxemburgi székhelyű Gestim Group S.A. magyarországi cége vette meg, majd adta tovább egy német cégnek. Ez utóbbi egy kétszáz szobás luxushotelt tervezett. A Private Palace Hotel hotelprojektről állítólag már elindult, sőt az épület egyes részeit már szétbontották, de a nyitásról semmi hír. A korábbi tervek szerint az épület 800 négyzetméteres udvara alatt kétszintes, 44 férőhelyes mélygarázst építenek, az udvart üvegtetővel fednék le.

Szorgos munka folyik a Vigyázó Ferenc utcában is. Itt egy négycsillagos butikhotel épül, amelynek neve Prestige Hotel Budapest  lesz. A tulajdonos-fejlesztő az a Mazen Al Ramahi, aki már több hotelcéget is üzemeltet Budapesten, ezek közül a legismertebb a Dohány utcai Continental Hotel Budapest szálloda. A Vigyázó Ferenc utcai hotelt a tulajdonában levő Zaraz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. építi, de ennek  a céges adatbázisok szerint eddig nem volt mérhető árbevétele. Akárcsak két másik, az Al Ramahihoz köthető szállodai cégnek sem. A Chic Hotels Kft. és az Avantgarde Hotel Kft. egyaránt a Zaraz székhelyére van bejegyezve. Ez utóbbi azonban 1,2 milliárdos jegyzett tőkével rendelkezik. A Prestige szálloda átadását jövő márciusra tervezik.

A fejlesztések másik központja az Andrássy út környéke. A sugárút elején épül A8 Palace Hotel Zrt. kivitelezésében egy négycsillagos hotel, amelyet az amerikai Continental Travel Group üzemeltet majd. A fejlesztésről egyelőre annyit tudni, hogy az épület a CD Hungary Zrt. tulajdonában volt - ennek székhelye megegyezik az A8 Palace Hotel Zrt. székhelyével -, tulajdonosai között találni Garancsi Istvánt, aki a hotelt építő Market Építő Zrt. immár többségi birtosoka.

Az Andrássy úttal párhuzamos Révai utcában is munkagépek zakatolnak. Ott épül a Helvetic Clinics fogászati klinika-hotel együttes. A jövő nyáron nyíló komplexum építtetője a 60,5 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező Helvetic Clinics Kft. Ennek tulajdonosai magyar orvosok és a svájci HC Real Estate Holdings S.A., ügyvezetője pedig egy svájci (Etienne Henri Eugené Mouthon) és egy magyar (Lukács László) állampolgár.

A legnagyobb érdeklődés talán mégis egy kis, butikhotelt övez. A Bazilika tőszomszédságában, a Hercegprímás utca elején idén ősszel nyit a Hotel Ária. Az 52 szobás tematikus hotelt a szlovákiai magyar származású amerikai ingatlanfejlesztő, Henry (Imrich) Kallan cége, az IK Hotels Kft. építteti. A hotel a Pollack Mihály tervezte klasszicista ház lebontásával vonta magára a városvédők haragját - még 2012-ben. Az eredeti formájában újjáépített Ária azonban azért is figyelmert érdemel, mert ez lesz a főváros első "tematikus" hotelje, amely elsősorban a zenerajongó turistákat célozza meg. A beruházók a közeli "testvér" a prágai Aria sikerét szeretnék megismételni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2014.10.20 13:17

jo dolog, hogy no a kinalat, de elsosorban a kereslet novekedesere lenne szukseg.
ez pedig osszetett dolog, marketing, stb kell hozza.
na meg jo kozbiztonsag es jo repulojaratok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

konrada, 2014.10.20 10:24

@RonaGyuri:
Szvsz. sok értelme nincs is. Hiszen a belvárosi hotelek nem az autós turizmusra épülnek sehol a világon. Arra ott vannak a külvárosi szállodák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.10.20 10:12

Csak egy apró jogi kérdés: parkírozás?
Mi van szállodáknál nem él a kötelező parkolóhely? Vagy már ezt is kifejlesztették az építési szabványokból (mint az OBA visszontbiztosítási kötelezettségét)? =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.10.20 10:09

@unortodox: Jasj már megint! Nézd már meg ezeket az echte magyar cégeket!
Pl. Zara Continental , Mazen Al Rahami, HC Real Estate Holdings S.A, Continental Travel Group =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.10.20 09:45

Míg korábban jellemezően külföldi befektetetők voltak aktívak, addig a mostani fejlesztéseket - vélhetően az MNB növekedési hitelprogramja felhasználásával - már jórészt magyar cégek és magánszemélyek állják......e zaz igazi rendszerváltás ...2010 óta ...,az addigi nulla ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html