Szokott banánt venni? Akkor erről tudnia kell!

Az egyik legkedveltebb trópusi gyümölcs, a banán komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 14, köztük 3 bio, gyümölcsöt ellenőriztek, amelyeknél penész, valamint növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végeztek, de megmérték kalcium, kálium és összes cukor tartalmukat is - adta hírül a hivatal.
Domokos László, 2019. április 26. péntek, 08:54
Fotó: Napi.hu - Hornyák Dániel - Képünk illusztráció

A mostani kteszten 10 üzletlánc polcairól 1 "baby", 3 bio és 10 konvencionális banán, azaz összesen 14 trópusi gyümölcs került a "hatósági kosárba".

A komplex ellenőrzés során a hivatal munkatársai biztonsági és minőségi szempontok szerint egyaránt megvizsgálták a termékeket. A Nébih növényvédelmi felügyelői már a kereskedelmi mintavételkor ellenőrizték a nyomon követhetőségi dokumentációkat, továbbá a banánok jelölését, de nem találtak kifogásolnivalót. A banántesztről itt olvashat bővebben.

A hivatal laboratóriumaiban a szakemberek a banáncsúcson és a gyümölcs húsában egyaránt elvégezték a penészvizsgálatot, továbbá banánonként több mint 350 növényvédőszer-maradék esetleges jelenlétét is mérték. A banánok mindkét vizsgálati irány esetében megfeleltek az előírásoknak.

A 3 bioként árusított gyümölcsnél nem volt kimutatható növényvédőszer-maradék. A többi 11 banán pedig ugyan tartalmazott szermaradékokat, de azok mennyisége minden esetben a megengedett határértéken belül volt.

Szintén sor került a gyümölcsök kalcium, kálium és összes cukortartalmának vizsgálatára. Meglepő módon a banánok kálium tartalma igen magasnak bizonyult, átlagosan 3450 mg/kg-ot tartalmaztak. Az OGYÉI tájékoztatása szerint felnőttek számára a magyar ajánlás napi értéke 3500 mg, így túlzás nélkül mondható, hogy káliumban bővelkednek a banánok. A vizsgált gyümölcsök átlagosan 78,8 mg/kg kalciumot tartalmaztak.

A banánok átlagosan 20,3 százalék összes cukrot tartalmaztak. A gyümölcsök cukortartalma az érési folyamattal változik. Ez a banánoknál sincs másképp. Viszonyításképpen: a kis cukortartalmú gyümölcsnek számító málnában az átlagos cukortartalom 4,42 százalék.

A teszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket vakkóstolásos módszerrel. A rangsort az állomány, a szín, az illat és az íz értékelésével állították fel. A 14 tesztalany közül első helyen az Excelban banán végzett, másodikként zárt a Natur aktiv bio banán, míg a dobogó harmadik fokára az SCB Prémium banán került - közölte a hivatal.

HOZZÁSZÓLÁSOK