Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Papíron börtönbüntetés is járhatna azért, hogy  Listeria monocytogenes baktérium által fertőzött csomagolt fagyasztott zöldségek került forgalomba a Greenyard Hungary Kft. bajai üzeméből. A termékek miatt 47-en betegedtek meg, és közülük kilenc ember meg is halt. A magyar üzemből kikerült zöldségeknél a fertőzés veszélye több éve fennállhatott: 2015 óta Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban regisztráltak megbetegedéseket, és az Európai Unió Élelmiszer-biztonsági Hivatala azt állapította meg, hogy a ludas a magyar cég terméke volt - írja a portál.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálódott a bajai vállalkozásnál: júliusban megtiltotta az érintett termékek forgalomba hozatalát, visszahívást is elrendelt. A termelés felfüggesztését a hatósági ellenőrzés és mintavétel eredményei alapján a vállalkozás saját hatáskörben megtette. Az üzemet azonban nem zárták be, a cég a termelés újraindítását készíti elő, vizsgálják, hogy leszámoltak-e a fertőzésforrásával.

Az élelmiszerlánc-törvény szerint akár ötmilliárd forint is lehet a büntetés az élelmiszerbiztonsági szabályokat legdurvábban megsértő vállalkozásokkal szemben. A hatóság jogsértést állapított meg, így bírság néz ki a Greenyardnak, de még nem zárult le az eljárás, így nem tudni, mennyi lesz annak összege - közölte az élelmiszer-hatóság a lappal.

A világraszóló lisztériafertőzés ügyében azonban nem nyomoz a rendőrség, eddig ugyanis nem érkezett feljelentés - tájékoztatott Országos Rendőr-főkapitányság.

A kép forrása: Shutterstock.