Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ismét a milliárdos üzletember Garancsi István többségi tulajdonában lévő Market Építő Zrt. nyerte meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem "MOME Campus - Kreatív Innovációs és Tudáspark kialakítása" beruházásának harmadik ütemére kiírt közbeszerzést, nettó 10,107 milliárd forintos árajánlattal. A szerződés előzetesen becsült értéke 9,03 milliárd forint volt - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED).

A Market Építő a leányvállalatával, a Vilati Szerelő Zrt.-vel közösen pályázott. Feladatuk lBudapest XII. kerületében, a Zugligeti út 9-25. számú ingatlanon bontási és kivitelezési munkák elvégzése. A szerződést október 20-án írta alá az egyetem a vállalkozókkal. A tenderen a nyertesen kívül indult még a KÉSZ Építő Kft.

A feladatok:

1. Akadémiai szárny, A épület (bruttó szintterülete: 7071 m2) felújítása, átalakítása.
2. Akadémiai szárny, B épület (bruttó szintterület: 4392 m2) elbontása, helyén új épület építése.
3. Gondűző villa (bruttó szintterület: 329 m2), műemlék épület felújítása.
4. Tudásközpont, a jelenlegi kollégium helyén egy új épület építése.
5. MOME szíve, térszín alatti, közösségi épület. (A tudásközpont és a MOME szíve épületek együttes bruttó szintterülete: 6369 m2)
6. Kültéri funkciók (terület: 13 291 m2), rekreációt szolgáló helyszínek és parkolóhelyek kialakítása.

Régi ismerős

A Market nyertessége nem okozhatott meglepetést, mivel eddig is e cég dolgozott a MOME új campusán.

Az első ütemben az egyetem műhelyházának építési munkáit kapta meg a Market még 2014 októberében egy konzorcium tagjaként, egyedüli ajánlattevőként. A MOME ugyanis rendkívüli sürgősségre hivatkozva, hirdetmény nélküli közbeszerzésen kérte fel ajánlattételre a Zugliget 9 Kft.-t, amely konzorciumtársaival, az Arcoffice Magyarország Kft.-vel és a Markettel együtt pályázott. (Az előbbi két cég Demján Sándorhoz köthető vállalkozások érdekeltségei.) Az ötszintes műhelyház már elkészült, a közbeszerzési adatbázisba feltöltött szerződés adatai szerint a vállalási ár nettó 1,399 milliárd forint volt (ami meghaladja az előzetesen becsült 1,1 milliárdos szerződéses árat).

A Market nyerte meg 2016 júliusában a MOME campus fejlesztésének keretében a médiaház és műteremház kivitelezésére kiírt közbeszerzést is. (Itt volt egy másik pályázó is, a Strabag MML Kft.). A szerződés értéke nettó 3,152 milliárd forint volt, amit a pótmunkák miatt 3,227 milliárd forintra emeltek. A szerződés előzetesen becsült értéke 2,121 milliárd forint volt. (Milliárdos cége nyert milliárdos projektet.)

Az egyetem a tervezési feladatokra 2016 júliusában "3h Építésziroda" Kft.-vel szerződött, nettó 353 millió forintért.

A harmadik ütem megvalósításához kapcsolódó mérnök tanácsadói, építési műszaki ellenőri és lebonyolítói feladatok ellátása pedig 178 millió forintért a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt.-vel.

A kép forrása: MTVA Bizományosi/Róka László