Az ügyfélbetét-állomány 10 százalékos csökkenése mellett a lakossági betétállomány 1,5 százalékkal, a nettó saját hitelállomány 2,2 százalékkal nőtt. A lakossági hitelkihelyezés 24,3 milliárd forintra, míg a vállalati 31 százalékkal, 56,1 milliárd forintra nőtt.

A szövetkezeti hitelintézeti integráció központi szervezetei (SZHISZ, Takarékbank) az év végi zárás során áttekintették az FHB csoport hitel- és befektetési portfolióját. Ennek során olyan jelentős, egyszeri számviteli tételeket azonosítottak, amelyek 7,1 milliárd forintnyi értékvesztés-képzést jelentettek. További egyszeri veszteség-elszámolást jelentett a társasági adókulcs 2016-os változása (19 százalékról 9 százalékra) is, ami a halasztott adóráfordítást 4,1 milliárd forinttal emelte. Emlékeztetnek, 2016-ban az FHB soron kívül, 35 milliárd forintért visszavásárolta alapvető kölcsöntőke (T1) kötvényét, amely szintén megterhelte a bank teljesítményét. Mindezek mellett a bank megtartotta 13,71 százalékos szilárd tőkemegfelelési mutatóját - írták.

Az FHB csoport - együttműködve a szövetkezeti hitelintézeti integráció központi bankjával - 2017 elején csatlakozott ahhoz a költségracionalizálási projekthez, amely a 2017. üzleti év végéig kialakítja a hatékonyan működő jelzálogbankot, kereskedelmi bankot és központi bankot. Az integrációs projekt célja 2018-ra a működési költségek jelentős, mintegy 3 milliárd forintos csökkentése éves szinten a három pénzintézet között meglevő átfedések megszüntetése és a megnövekedett méretből fakadó előnyök kihasználása révén.

Nagy átalakulás történt

Az FHB csoport eszközeire vonatkozóan átfogó felülvizsgálatot hajtott végre az új vezetés: a pénzügyi átvizsgálást követően a december elején kinevezett igazgatóság jelentős tartalékokat képzett és megkezdte a társaságok szorosabb munkamegosztásának előkészítését a szövetkezeti hitelintézeti integrációban. Ezzel - a 2016-os évet követően - az idén már megújult stratégiával, dinamikus üzleti tervvel vághat neki a tavaly jelentős tulajdonosi változásokon átesett cégcsoport - áll a közleményben.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. a Takarék Csoport részeként tagja a szövetkezeti hitelintézeti integráció Garanciaközösségének, amely azért jött létre, hogy egyrészt a közösség tagjai a korábbinál nagyobb biztonságot tudjanak nyújtani ügyfeleik, betéteseik számára, másrészt pedig a tagok számára még stabilabb működést és biztos tőkehátteret jelent.

Az FHB Jelzálogbank Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (FHB Nyrt.) és az FHB Kereskedelmi Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FHB Bank Zrt.) a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagja.