Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugdíjasok egyöntetű beszámolói szerint máskor már reggel negyed nyolc körül megkapják a banki sms-t arról, hogy megjött a pénzük. Ám ma reggel nem jött ilyen üzenetük.

Lapinformációk szerint a Magyar Államkincstár (MÁK) véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro Zrt. éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg péntek reggel a nyugdíjak.

Délelőtt a Giro Zrt. bejelentette, hogy - a Magyar Államkincstárral együttműködve - intézkedik a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz a mai, pénteki napon történő - kifizetéséről.

Lapunk körbenézett, hogy az eseményeket hogyan kommentálták honlapjaikon a nagyobb magyarországi bankok, amelyek a késésben vétlenek, viszont igencsak sok dühös ügyféllel találkozhattak.

Még reggel az OTP Bank oldalán egy tájékoztatás jelent meg, amely szerint "a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik."

A K&H Bank azt írta: "Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása a K&H Bank rendszereitől független okok miatt késik. A Giro Zrt. hivatalos tájékoztatása alapján a Magyar Államkincstár és a Giro intézkedik a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - mai napon történő - kifizetéséről."

Az Erste Banknál ez olvasható: "A január 11-én esedékes nyugdíjak nem érkeztek meg bankunkhoz a Magyar Államkincstártól, ezért azok jóváírása még nem történt meg az ügyfélszámlákon. Amint az összegek beérkeznek, a jóváírást haladéktalanul elvégezzük."

A CIB Bank pedig azt írta, hogy "a mai napra (2019. január 11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani".

A Raiffeisen Bank úgy fogalmazott, hogy "a nyugdíjak átutalásában a Raiffeisen Banktól független okok miatt késés lépett fel, a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól egyelőre nem érkeztek meg bankunkhoz. A hiba javítása a mai nap során várható, így a nyugdíjak várhatóan a nap folyamán jóváírásra kerülnek."

A Budapest Bank pedig azt tájékoztatást adta, hogy "a nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik: a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása késéssel íródik jóvá a bankszámlákon, de várhatóan legkésőbb 2019. január 14-én hétfőn megtörténik."

Az UniCredit Bank honlapján az szerepelt, hogy "a külső szolgáltatónál fennálló technikai okok miatt a január 11-én esedékes nyugdíjak folyósításával problémák merültek fel az UniCredit Banknál is. Jelenlegi információink szerint a nyugdíjak utalása akár még január 11-én, de legkésőbb január 14-én, hétfőn megtörténik. Kollégáink a probléma elhárítását követően azonnal megkezdik a tételek jóváírását."

A Takarék Bank úgy fogalmazott, hogy "január 11-én mindezidáig a Takarék Csoport nem kapta meg a nyugdíjak folyósításához szükséges állományt, ennek következtében a nyugdíjak pénztári kifizetése a mai napon nem tud megvalósulni. Amennyiben a délután folyamán megérkezik az utalás, akkor az természetesen a számlákon jóváíródik, atm-ből felvehető illetve a hétvégén vásárláshoz felhasználható."

Délután háromnegyed ötkor nem volt nyoma, hogy az üggyel foglalkozna az MKB Bank honlapja.