Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az emberiség életében hatalmas jelentőséggel bírt, amikor elkezdett pénzt használni és képes volt mindennek meghatározni az értékét. A pénzügyek kezelését tekintve pedig a világ óriási fejlődésen ment keresztül, elég csak a korábban használt papíralapú csekkekre gondolni, amelyeket később a bankkártyák váltottak fel - mondta Skinner.

Ezekben a fizetési módokban közös volt, hogy az emberek megbíztak, megbíznak bennük, enélkül nem lettek volna életképesek. Ma azonban az emberekben - a bizalom mellett - egyre inkább a gyorsaság iránti igény fogalmazódik meg. Cél az azonnali kommunikáció.

Ennek letéteményesei a fintech cégek és az általuk kínált szolgáltatások. Ki ne hallott volna a PayPalról, amely egy nagyon egyszerű és biztonságos fizetési formát kínál? E cégek már évente több tíz milliárd dollár forgalmat generálnak. Legtöbbjük célja, hogy a pénzügyek bonyolult azonosítási eljárások nélkül bonyolódjanak, a jelenleginél olcsóbban, biztonságosan.

A fintech cégekkel kacsolatban meg kell említeni az úgynevezett blokklánc technológiát - mondta Chris Skinner. Ennek lényege, hogy a különböző értékek egyszerűen, felügyeletek, banki illetékek, díjak és bonyolult azonosítóeljárások nélkül cseréljenek gazdát.

Mi a fintech nagy előnye?

Ha ma valaki pénz tesz a bankba mondjuk 3 százalékos kamattal, akkor ennek a pénznek a használatán a bank 4 százalékot nyer, ha viszont kölcsönadja, akkor nyeresége 7 százalék lesz. Ha a pénzügyek digitális szervereken bonyolódnak, akkor a betéti kamat 4,5 százalék lehetne, a pénz használatával 1 százalékot tehet zsebre a szolgáltató és 5,5 százalékon adhatja kölcsön.

Ma a világon 1,5 milliárd olyan ember él, főként Afrikában és Indiában, aki digitálisan nem létezik. Azonban ma már egyre több olyan fejlesztés van, amely őket is bekapcsolja a pénzügyi vérkeringésbe. Afrikában már az internetkapcsolatok harmada valamilyen pénzügyi szolgáltatáshoz kapcsolódik és a fintech cégeknek köszönhetően rohamosan fog nőni azok száma a szegény térségekben is, akiket bekapcsolnak a digitális pénzügyi vérkeringésbe.

Hogy mit hoz a jövő?

Skinner szerint amit korábban sci-fi-nek hittünk, az ma már valóság. Az autók magukat vezetik, ma már gépekkel lehet komplett testrészeket helyettesíteni. Bár a fintech egy fiatal világ és hosszú idő kell, amíg ezek a gyors, biztonságok fizetési megoldások mindenkihez elérnek, nem csak a gazdagokhoz, ez is el fog jönni.

Elég csak arra gondolni, hogy a Google piaci kapitalizációja nagyobb mint a nagy autógyáraké és persze ők is, akárcsak az Apple már megkezdte saját autóipari fejlesztéseit.