Végső figyelmeztetés jött a Magyar Postától a bankkártyásoknak

A bankkártyával történő csekkbefizetés sem lehetséges november elsejétől a postákon, ha nem azonosította magát az ügyfél a pénzintézeténél. Az adategyeztetés végső határideje 2019. október 31-e. Eddig kell minden olyan ügyfélnek egyeztetnie pénzintézetével, aki 2017 júniusa előtt nyitott számlát, és dokumentumait korábban nem másolták le.
K. Kiss Gergely, 2019. október 30. szerda, 06:57
Fotó: Napi.hu

Az október 31-i határidő már elhalasztott határidő. A Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség is többször felhívta a figyelmet az adategyeztetés szükségességére. Információk szerint mintegy félmillió lakossági és csaknem 150 ezer vállalati ügyfél nem tett még eleget a kötelezettségnek. A kötelező azonosításra a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem miatt van szükség - olvasható a posta honlapján.

A vonatkozó jogszabály értelmében a pénzintézeteknek október 31-e után zárolniuk kell a nem azonosított ügyfelek számláiról a kifizetéseket mindaddig, amíg az ügyfél nem tesz eleget azonosítási kötelezettségének. Ez azt jelenti, hogy azonosítás hiányában a bankkártyával történő postai csekkbefizetés sem lehetséges, az azonosítatlan ügyfelek kártyás tranzakcióikor a terminálok hibaüzenetet (fedezethiány hibakód) jeleznek majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK