Ha Áder János köztársasági elnök aláírja a rabszolgatörvényt, akkor elindul a sztrájkok szervezése - mondta a hétfői tüntetésen Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke az Index tudósítása szerint. Székely szerint nemcsak a pártoknak kell összefogniuk, hanem a munkahelyeken is össze kell fogni, általános sztrájkot csak egyszerre tudnak csinálni. "Fogjunk össze, és legyen sztrájk" - mondta Székely.

A magyar törvényhozás nem teljesíti azt a rendeltetését, hogy az egyébként nem egyenrangú felek közötti jogkülönbséget csökkentse és azt az egyensúly felé közelítse - írta a köztársasági elnöknek címzett levelében Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke, aki arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a Munka törvénykönyvének módosítását, amely többek közt lehetőséget ad a túlóra megemelésére. A legfeljebb 36  hónapos munkaidőkeret a SZEF szerint ellentétes az európai irányelvvel.

A szakszervezetek szerint a közszolgálati munkavállalók helyzetét nem csak a munkaidő-szervezésre vonatkozó törvénymódosítás rontja tovább. A kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezet még durvábban sújtja az e területen dolgozókat: alacsonyabb lesz a bértáblájuk, végleg megszűnik a cafeteria, csökken a jubileumi jutalom, 5 teljes nappal kevesebb lesz a szabadság - hívták fel a figyelmet levelükben a szakszervezetek.

Magyarországon nagy baj van, és az elmúlt hónapok során elfogadott törvénymódosítások a munkavállalók helyzetét, és azon belül még súlyosabban az állami szolgálatok helyzetét rontották tovább - írta a SZEF.

Ezek a tervezetek:

  • A kormányzati igazgatásról szóló T/3610 sz. javaslat.
  • A honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló T/3621 sz. javaslat.
  • A munkaidő-szervezéssel és a munkaidő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/3628. sz. javaslat.
  • A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/3615. sz. javaslat.
  • Az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény módosításáról szóló T/3633. sz. javaslat.

Hétfőn este elhagyta az állami tévé Kunigunda úti épületét az a tucatnyi ellenzéki politikus, akik a vasárnap esti tüntetés óta bent tartózkodtak a tévészékházban. Az MTVA feljelentést tesz a behatolók ellen, Szél Bernadett és Hadházy Ákos ellenzéki politikusok pedig amiatt, hogy vegzálták őket a biztonsági emberek - írta a hvg.hu. Az ellenzékiek ötpontos követelését nem olvasta be a tévé, ennek első pontja a rabszolgatörvény visszavonását kéri.

Az Amnesty International is megszólalt

Az Amnesty International (AI) hétfő este Londonban kiadott állásfoglalása szerint a magyar rendőrségnek a békés tüntetőkkel szemben nem szabad felesleges és túlzott erőt alkalmaznia, beleértve a könnygáz használatát; ennek nem szabad megismétlődnie. A felhívás szerint, amelyet Massimo Moratti, az AI európai programjának igazgatóhelyettese adott ki, a rendőrség szigorúan csak akkor használhat erőt, ha ez szükséges, és ha az erőszakcselekmények megfékezésének minden egyéb módja eredménytelen maradt - írta az MTI.