Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyeli az állami milliárdokat a Grand Tokaj Zrt.-re átkeresztelt állami szőlőfeldolgozó és borászati cég. A társaság a most megjelent 2018-as éves beszámolója szerint 563 millió forintos mínuszt hozott össze a társaság. A Grand Tokaj az elmúlt években rendszeresen állami mankóra szorult, miközben folyamatosan veszteséges: 2017-ben 1,2 milliárd forint veszteséges termelt a 2016-os 3,8 milliárdos mínusz után.

Az állami társaság árbevétele stagnált, a 2017-es 2,4 milliárd forintos forgalmat tavaly is sikerült megismételnie, igaz, céltartalék feloldásból mintegy 1 milliárd forint egyéb bevétele keletkezett a tokaji cégnek. A belföldi értékesítésből 1,3 milliárd forint, míg az exportból 1,1 milliárd forint bevétel származott. Utóbbi tételből 973,5 millió forint az Európai Unión belüli eladást jelent. Európán kívülre nem nagyon jutnak el a tokaji palackok.

A Grand Tokaj Zrt. a 2018-as szüretet sikeresen lezárta. A legnagyobb feladat volt az év során, illetve a következő években is a borkészlet értékesítése a tokaji borok piacának torzítása és az árak további csökkenése nélkül, amivel megteremthető a stabil gazdálkodás alapja és a jövőbeni növekedés a teljes tokaji borvidék számára is. A borokon évről évre jelentős minőségjavulás érzékelhető. Számos szakmai zsűri előtt termékeink folyamatos arany és ezüst minősítésben részesülnek - szerepel a cég beszámolójában.

A tokaji borvidék számos kistermelője ugyanakkor a napokban kapta kézhez az állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Zrt. levelét, amelyben arról értesítik őket, hogy a társaság nem kívánja tőlük felvásárolni az idei termést - adta hírül a Népszava. Sok családnak az így szerzett bevétel jelentette a túlélést: ezen a vidéken nincsenek nagy ipari üzemek, az utolsó ilyenre, a szerencsi cukorgyárra a 2000-es évek közepén került lakat.