A Spar húsz - győri, szegedi és tatabányai - áruházában március végétől tesztelte újdonságként az újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokat. A tesztidőszakban összesen több tízezer tároló tasak talált gazdára. A pozitív visszajelzéseket követően a vállalat úgy döntött, hogy szeptember 10-től a Spar teljes magyarországi hálózatában hozzáférhetővé teszi a környezettudatos csomagolóeszközt.

A zöldség-gyümölcs részlegekre kihelyezett újrahasználható tasakokat a vásárlók 599 forintért szerezhetik be. A zsákok egységcsomagjai 3 darab mosható és szalaggal jól zárható, többszöri használatra alkalmas tasakot tartalmaznak. A vásárlók a tasakokat kétféle módon tudják használni, attól függően, hogy az adott áruházban a zöldségrészlegen önkiszolgáló mérleg működik, vagy a pénztár futószalagjába beépített berendezés méri le a választott termék súlyát.

Ha önkiszolgáló mérleges üzletben történik a vásárlás, le kell mérni a terméket zsák nélkül, ezután kell belehelyezni a terméket a zsákba, majd ráragasztani az árcímkét, otthon pedig el kell távolítani azt. Ha úgynevezett kasszamérleges üzletben vásárol valaki, a kiválasztott árut a pénztárnál a kasszaszalagra helyezéskor ki kell venni a zsákból, hogy a kasszamérleg csak a termék nettó súlyát mérje le. Ezek után lehet visszahelyezni a zsákba. A tasakokkal - ha szükséges, tisztítás után - számos alkalommal újra lehet vásárolni.

Az idei nyár végétől a vásárlók az otthonukból magukkal vitt saját csomagolóeszközeikbe is tehetik a nem előrecsomagolt zöldség- és gyümölcstermékeket az üzletekben. A hozott csomagolóanyagos súlymérés folyamatáról a vásárlók az üzletekben egyszerűen áttekinthető plakátokon segítséget is kapnak.