Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elhagyhatatlan képei a karácsony utáni első híradóknak, ahogy az emberek december 27-én megrohamozzák a boltokat a másoktól kapott nem tetsző vagy haszontalan ajándékok becseréljék, valami hasznosra. Sokan eddig ugyan nem jutnak el, de egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok 13 százaléka még egyszer sem kapott olyan karácsony ajándékot, amelyre valójában vágyott. A megkérdezettek 38 százaléka azt állította ritkán kap olyasmit, amit valóban szeretne.

Vagyis még az egymást jól ismerő családtagoktól, rokonoktól, barátoktól érkező ajándékok több mint harmada sem talál célba. Ez pedig sok szempontból probléma: egyrészről bár a kereskedelmi forgalom rekordokat dönt, a felesleg, a hulladék mennyisége hatalmas gazdasági kárt is okoz. Valamint a fogyasztók hasznosabban tudják elkölteni az ajándékukra fordított pénzt, mintha vaktában lövöldöznek mások arra, hogy mik a szükségleteik. A jelenséget a közgazdaságtan holtteherveszteségnek nevezi, és éppen emiatt mondják azt, hogy illene készpénzt adni egymásnak, vagy sutba vágni a meglepetés hajszolását és inkább megkérdezni a másikat, hogy minek örülne.

Jót tenni nehéz

A probléma ráadásul hatványozottan nagyobb akkor, ha ismeretlen embereknek próbálunk örömet szerezni. Márpedig a karácsony kiváltója ennek is: az emberek jót akarnak tenni, többet gondolnak a rászorulókra és egymás megsegítésére. Ilyenkor a saját használt holmijaikat is elküldik, amelyek ugyan lehetnek hasznosak, de nem szabad lomtalanításszerűen hasznavehetetlen dolgokat ajándékozni szakmányban.

Van egy biztos módszer, amely sokkal hatékonyabb módja a támogatásnak: ha felkeresik a segítségre szorulókat. Szerencsére Magyarországon is egyre inkább terjed ez a fajta ajándékozás.

"Alapvetően azt látjuk, hogy karácsonykor óriási az ajándékozási kedv, aminek nagyon örülünk. Az adományozás és az önkéntes munka kultúrája egyre kiterjedtebb, ennek pedig nagyon fontos társadalmi haszna van. Viszont sokszor azt tapasztaljuk, hogy nem feltétlenül találkoznak a felajánlások a rászorulók igényeivel." - mesélte lapunknak Joó Beatris, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek lelki és társas jóllétének növelését célul kitűző Vásáry Tamás Alapítvány operatív igazgatója. A szervezet maga segít is ennek a helyzetnek a feloldásán: összekötik az adományozókat a rászorulókkal.

Amikor beszéltünk, az alapítvány épp a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központba szállított 100 darab előre összeállított ajándékot a gyerekeknek a GE Magyarország munkatársaitól. A szervezetet maga a cég kereste meg, hogy szeretnének segíteni cipős doboz ajándékokkal, az alapítvány munkatársai pedig azt tanácsolták, hogy mielőtt bármilyen gyűjtésbe fognak, kérdezzék meg a gyermekotthonokat, hogy minek örülnének a gyerekek. Az alapítvány felajánlotta, hogy átvállalja ennek a szervezését és összegyűjti a kívánságokat. Így érkezett meg egy 155 kérést tartalmazó kívánságlista, amely a kívánságokat tartalmazta, ezek között volt például bluetooth hangfal, focilabda, mozijegyek. Ezeket a vállalat kollégái a legnagyobb gondossággal mind megszerezték és becsomagolták, az alapítvány pedig eljutatta Pécsre. További 55 ajándék a nyírteleki Kedvesházba, és a budapesti Cseppkő Gyermekotthon illetve Bokréta Lakásotthonokhoz került.

"Azért jó, ha felveszik a kapcsolatot az adományozók közvetlenül a gyermekotthonokkal, vagy az ezzel foglalkozó nonprofit szervezetekkel, mert akkor reális képet kaphatnak arról, hogy mire is van egész pontosan igény, minek örülnének" - tette hozzá Joó Beatris, aki azt is elmondta, hogy a legtöbb intézmény alapvetően a pénznek örül a legjobban, hiszen azt arra költhetik, amire szükség van. "De olyan egyszerű felajánlások is nagy segítséget jelenthetnek, mint egy helyiség tisztasági festése, vagy felújítása, bútorok biztosítása, elszállítása, vagy akár egy kazáncsere. Sok helyen a tartós élelmiszer, meleg csizma óriási segítség,  de a terápiás segítségnyújtás anyagi finanszírozása is nagyon hasznos lehet. Gondoljunk csak bele, sok gyermek, aki bekerül a gyermekvédelmi szakellátásba többszörösen traumatizált, mentálhigiénés támogatásuk azonban csak részben valósul meg" - részletezte a szakember. Alapítványuk ezért is dolgozott ki egy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek számára egy sokrétű, komplex és célzott fejlesztési rendszert, amellyel tanulási elakadásaikban, pályaorientációs problémáikban, pszichés nehézségeikben nyújtanak támogatást.

A körúton kívüli világ

Viszont az ilyen felajánlások megszervezését sem jó az utolsó pillanatra hagyni: érdemes még novemberben felkeresni az intézményeket, hiszen az ajándékokkal még nagyon sok logisztikai feladat lehet. A Vásáry Alapítvány idén vett részt először célzott adományozási szervezésben, de érdemes megemlíteni a Kuckó Alapítványt és a Jézuska járatot, akik évek óta profi logisztikával kötik össze az adakozót az adomány kérőkkel.

Joó Beatris arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon sok felajánlás budapesti intézményeket céloz meg, de általában sokkal nagyobb szükség van az adományokra vidéken.