Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három pénzintézet követeléskezelő cégétől vásárolta meg az Adriatiq Islands cégcsoportot a budapesti székhelyű - ingatlanbefektetéssel és követeléskezeléssel foglalkozó - Indotek-csoport. A csődeljárás alatt álló horvátországi cégek felé fennálló követeléseket a magyar CIB és Raiffeisen, valamint a szlovén NLB bank adta el.

A követelések a Napi.hu értesülése szerint együttesen mintegy 100 millió eurót (nagyjából 32,4 milliárd forintot) képviselnek - azonban az adásvétel nagyságrendjéről és a tranzakció részleteiről az érintettek nem adtak információt. Ugyanakkor annyit sikerült megtudni, hogy a hitelek kivásárlása több évet vett igénybe. (A Vitézy-féle cégcsoport magyarországi vállalkozása, egykor a dalmáciai befektetéseket részben kezelő Dalmácia Holiday Kft. jelenleg felszámolási eljárás alatt áll.)

Bérlő lett a tulajdonosból

A tulajdonátruházás három- és négycsillagos tengerparti hoteleket, mintegy 1500 szobát érint. Ezen felül a "csomagban" található két kikötő koncessziós joga - ezek közül a legismertebb a tribunji, amelyet a harmadik legszebb dalmát kikötőnek tartanak, és amely roppant népszerű a magyar elit körében is. Az Adriatiq portfóliójában egy nagy kemping, két szerkezetkész szálloda és jelentős nagyságú fejlesztési területek találhatók.

A szálláshelyek az idei szezonban is kinyitottak, az üzemeltetési feladatokat pedig a régi tulajdonos, Vitézy Tamás cégei látják el, de immár nem tulajdonosként, hanem bérlőként. A visszabérlés időtartamát értesüléseink szerint a felek két évben határozták meg.

A kormány is meg akarta menteni

A Vitézy-cégcsoportot a magyar állam is átvilágíttatta négy évvel ezelőtt: a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. a PwC Magyarország Kft.-t bízta meg a munkával. Ugyanakkor a PwC vizsgálatának eredményéről azóta sem jelent meg hír. A cégcsoport tartozását akkor 15 milliárd forintra taksálták.

Hazai kézben akarták tartani

A magyar állam számára figyelmet érdemlő befektetések a Vitézy Tamás milliárdos vállalkozóhoz köthető - jelentős hitelállománnyal rendelkező - horvátországi idegenforgalmi befektetések - írta 2015-ben egy képviselői kérdésre válaszolva Seszták Miklós fejlesztési miniszter. Az akkori indoklás szerint a nagy értékű ingatlanvagyon hazai kézben tartása, és az ehhez kapcsolódó munkahelyek sorsa figyelmet érdemel. A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. ezért vizsgálja az Adriatiq Islands Group tőke- és hitelszerkezetének átalakításával kapcsolatos befektetési lehetőségeket.
Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár egy szintén ellenzéki oldalról érkező kérdésre 2018-ban még úgy válaszolt, hogy "az Adriatic Islands Grouppal kapcsolatban sem a kormányzati szervek, sem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., illetve a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. részéről nem történt intézkedés".

Lapunk úgy tudja, hogy az átvilágítás eredményeként meg is indultak a tárgyalások a turisztikai portfólió megvételéről, de végül - számunkra ismeretlen okok miatt - a folyamat leállt, a vásárlás meghiúsult.

Homályba veszett évek

Az Adriatiq Islands elmúlt éveiről, gazdálkodásáról és terveiről hiába kérdeztük Vitézy Tamást, nem reagált, és a cégcsoport honlapja sem bizonyult kielégítő forrásnak, mert ott a legfrissebb információ 2014-ből származik. (Az árbevétel 2010-ben 26 millió euró volt, a hitelállomány nagysága 45 millió euróra rúgott. 2014-re 30 millió eurós bevételt terveztek.) Az érintett létesítményekben komolyabb fejlesztések, vagy korszerűsítések azóta nem történtek, a honlap tanúsága szerint a csoport 2014-ben még jóval több hotelt és szálláshelyet üzemeltetett, mint tavaly.

A hotelek sorában a zászlóshajónak tartott Hotel Zora - itt ünnepelték pár évvel ezelőtt Mihail Gorbacsov volt SZKP-főtitkár születésnapját -, a Labicena, a Laguna, a Faraon, a Hvar és a Fontana szerepelt. Ezek 3 és 4 csillagos minősítésűek. A Magyar Narancs 2017-es cikke szerint a cégcsoport értékét mintegy 200 millió euróra taksálta, ennek felét tehették ki a Primostenben és környékén lévő ingatlanok.

Peres ügyek sorozatban

Vitézy Tamás 2013-ig szerepelt A 100 leggazdagabb című kiadvány listáján. Abban az évben vagyonát 10,5 milliárd forintra becsülték. A cégcsoport háza tájáról már akkor kedvezőtlen hírek érkeztek, ezek perekhez és végrehajtásokhoz is vezettek. Nem sok jót ígért előre, hogy a Raiffeisen Bank 2014 májusában felmondta a Dalmácia Holiday Kft.-vel kötött, 54 millió eurós hitelszerződését. A felmondást követően a hitelösszegre 10 millió euró erejéig kezességet vállaló Vitézy Tamás nem fizette meg ezt az összeget, így az ügy bíróságra került.

Hiába rokona szegről-végről a kormányfőnek, a periratok tanúsága szerint előbb a Fővárosi Törvényszék, majd idén februárban a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben marasztalta el a cégcsoport vezetőjét és kimondta, hogy a tulajdonában álló üzletrészek és ingatlanvagyon nem nyújtanak elégséges fedezetet a banki követelésre. (Minden bizonnyal a bankok jogérvényesítésének nehezítését célozta, hogy Vitézy a szerződés felmondását követően feleségének ajándékozta vagyontárgyait. Azonban a bíróság szerint ezzel kimerítette a fedezetelvonás tényét, ami akár további jogi eljárást is vonhat maga után.)

A végrehajtás is sikertelen

Könnyen meglehet az is, hogy az üzletember végérvényesen kiesik a magyar milliárdosok elit klubjából, mert időközben a bank végrehajtást is kért Vitézy vagyontárgyaira. A végrehajtást végző Balla Zoltán végrehajtó irodájától szűkszavú információt kaptunk ezek állásáról.

"Az adós üzletrészeire vezetett árverések sikertelenek voltak, és azokat törvényes határidőn belül végrehajtást kérő sem vette át a követelése fejében, ezért azokra a vonatkozó törvény (Vht.) alapján fogjuk folytatni az eljárást" - közölték lapunkkal. Az egyik árverési hirdetmény alapján egyebek mellett Vitézy balatonalmádi ingatlanát is érintette a végrehajtási eljárás. A mindössze 12,6 millió forintos kikiáltási árú terület egy 2173 négyzetméteres telek, amelyen egy földszintes ház áll.

Szakmai körökben korábban többször felröppent az a pletyka, hogy Vitézy Tamás egy nagy befektetővel a háta mögött visszavásárolja cégcsoportját, vagy annak egyes elemeit. Erre azonban az elmúlt években elindult felszámolások és végrehajtások alapján nem utalnak jelek.