Míg a korábbi években jellemzően nyáron dőltek meg a rekordok, 2020-ban január lehet a légiforgalmi csúcstartó, amire még soha nem volt példa.

Szeptember végéig közel 257 ezer átrepülő és több mint 41 ezer le- és felszálló repülőgép biztonságáról gondoskodtak a magyar léginavigációs szakemberek.

A budapesti légikikötő forgalma március 9-én indult csökkenésnek a járvány következtében, az eddigi legdrasztikusabb visszaesést pedig májusban regisztrálta a HungaroControl. Május 2-án mindössze 15 érkező és induló gép vette igénybe a nemzetközi repülőteret, 95 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos napján, amikor 283 gépet fogadtak vagy indítottak.

Bár a nyár elején lassú, de biztató növekedés kezdődött, július második felétől stagnál a forgalom. A járványidőszak legkiemelkedőbb napja augusztus 22-e volt, amikor közel 2000 repülőgépet kezeltek a társaság távolkörzeti, közelkörzeti és tornyos irányítói. Egy évvel korábban, ugyanezen a napon a járatszám kis híján elérte a négyezret.

Jelentősen csökkent a koszovói magas légtér forgalma is, amely április 12-én érte el mélypontját. Ekkor ugyanis összesen 19 járat közlekedett, ami az előző év azonos napjának gépmozgásaihoz képest mintegy 95 százalékos mérséklődés. A forgalom visszarendeződése kezdetben itt is gyorsabb ütemben zajlott, szeptembertől azonban nem tapasztalható lényeges változás.

2020 lehet az első olyan év, amelyben nem valamelyik nyári nap a forgalmi csúcstartó, hiszen drasztikus fordulatnak kellene végbemennie ahhoz, hogy január 6-a elveszítse jelenlegi elsőségét.