Húsvéti bevásárlás - figyelmeztetés adott ki a hatóság

Érdemes átnézni a tojások és a sonkák jelölését a húsvéti nagy bevásárláskor, hogy az ünnepen jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalokra - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója kedden, az MTI szerint.
K. Kiss Gergely, 2017. április 11. kedd, 09:04
Fotó: Napi.hu

Pleva György az M1 csatornán elmondta, hogy a tojásokon szereplő kód első három karakterére érdemes figyelni: az első számjel a tartási technológiára utal (0 - biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos, 3 - ketreces technológia), amit a származási ország betűjele követ. A szakember tapasztalatai szerint aki igényesebb terméket szeretne vásárolni, általában az 1-es és 2-es jelölésű terméket választja.

A sonkák közti tájékozódást pedig a címkén található megnevezés segíti: a magyar népszokásnak megfelelően húsvétkor általában nyers sonka kerül az asztalra, de előfordulhat főtt- vagy sült sonka is a családoknál - jelezte Pleva György. A hőkezelt sonkáknál érdemes figyelni, hogy a jelölésen a füstölt vagy a füstölt ízű kifejezés szerepel-e, utóbbinál ugyanis - a kívülről érkező hőkezelési eljárás helyett - belefecskendezik a füstaromát a páclével együtt a húskészítménybe.

HOZZÁSZÓLÁSOK