BUX
39024

Húsvéti ellenőrzés: az üzletek felében nem stimmelt valami

A március elején indult húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzések során 7,5 millió forint bírságot szabtak ki a hatósági ellenőrök, a tavalyi 43 százalékkal szemben az idén az ellenőrzött üzletek 46 százalékában találtak szabálytalanságot - mondta Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Inforádió, MTI, 2015. április 1. szerda, 13:36

Az ellenőrzött üzletek száma idén több volt, mint a múlt évben, de a szabálytalanságok súlya és a bírságok összege csökkent - ismertette a változást Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.Az ellenőrzések középpontjában a húsok, a tojás és a csokoládé nyulak álltak - ismertette a részleteket a helyettes államtitkár, hozzátéve: a fogyasztók szánjanak egy-két percet vásárlás előtt az áru jellemzőinek megismerésére.

Az ellenőrzött 477 üzletből 113 volt áruházlánc, 74 kisebb élelmiszerbolt, 56 hús- és hentesáru bolt, 40 piac, 30 pedig pékség - mondta a szóvivő.

A tájékoztatás szerint a legtöbb probléma az árfeltüntetéssel volt kapcsolatos, amikor például az akciós termékért a pénztárnál a teljes árat kérték. A kettőt fizet, hármat kap akciónál volt példa arra, hogy az összecsomagolt három termék többe került, mint ha a vevő egyenként vásárolta volna meg azokat - mondta a részletekről Kiss Anita, aki kitért a csoki nyulak ellenőrzésére is. A 20 mintából 19 megfelelt, mindössze egyben volt a megengedettnél több növényi zsiradék.