A Napi Gazdaság hétfői számának cikke...

Az idei tartós kánikula ismét életet lehelt a hazai fizetővendéglátásba. A balatoni önkormányzatok előzetes adatai szerint a múlt évhez képest 15-20 százalékkal növekedhetnek az idegenforgalmi adóbevételek (a tarifaemeléseken felül). Ebben jelentős része van a fizetővendéglátó-helyeknek. Kelendőbb a "zimmer frei" Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Fonyódon, Tihanyban, Balatonfüreden, sőt Keszthelyen is. (Persze a tóparti helyhatóságok jelentős része idén a korábbiaknál nagyobb apparátussal ellenőrzi, hogy hol és hány vendég van.)

A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint a javuló eredményekben a jó időn kívül annak is része van, hogy a hazai és külföldi vendégek közül ismét egyre többen keresik az olcsóbb szállásokat. A bérbeadók között egyre több a német és osztrák ingatlantulajdonos is, akik befektetéseiket így igyekeznek "termőre" fordítani. Az elmúlt években − különösen a válság óta − a kínálat is sokat javult. Egyre több új vagy a közelmúltban készült házat adnak ki. Jellemzővé vált a széles választék a vízparti, úszómedencés, modern bútorokkal berendezett, légkondicionált házakból is. Nem csoda, hogy a 60-as, 70-es években épült, azóta jószerével változatlan állapotban lévő ingatlanokat már nem lehet kiadni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek bérbeadásával nem próbálkoznak.

Nem túl népszerűek azok a házak, ahol a tulajdonossal együtt kell nyaralni, illetve messze vannak a strandtól. Nem csak a magyar tengernél, hanem a Velencei-tónál is lendületet adott a fizetővendéglátásnak a kerékpáros turizmus. A balatoni "bringakörút" mentén az elmúlt években számtalan, kifejezetten az egyéjszakás vendégek fogadására alkalmas létesítmény épült. Eközben az árak befagytak vagy csökkentek. Az átlagár személyenként és éjszakánként 3000−3500 forint. Kivételként csupán egy-egy frekventált település − Siófok, Balatonfüred, Tihany − exkluzív, vízparti házai említhetőek. Itt 4-5 ezer forintért lehet megszállni. Ráadásul az egyre ritkább, egy- vagy kéthetes vendégek szinte mindenütt jelentős árengedményre számíthatnak. Egy négyfős apartmant 10-12 ezer, egy hatfőset már 15 ezer forintért adnak. Aki csak hétvégére érkezik, általában kisebb, míg aki csak hétfőtől péntekig akar nyaralni, még az említetteknél is nagyobb árengedményt kaphat.