Huszadával nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom szeptemberben 4,5, az első kilenc hónapban 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.
NAPI Online, 2006. november 24. péntek, 09:00
Fotó:

A KSH adatai szerint az előző hónaphoz viszonyítva szeptemberben 0,4 százalékkal bővült a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2006 első kilenc hónapjában összesen 4238 milliárd forintot forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 43,8 százaléka az élelmiszerjellegű vegyes, 21,6 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 12,1 százaléka a könyv-, újság-, papíráru és egyéb iparcikk kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott. Szeptemberben 530 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelem értékesítésének volumene az első kilenc hónapban 5,9 százalékkal, szeptemberben ennél lassabban 3,4 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma szeptemberben 3,6 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzletek eladásai ennél jóval szerényebb mértékben (1,5 százalékkal) bővültek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az év első kilenc hónapjában 4,3 százalékkal, szeptemberben ennél gyorsabban, 5,3 százalékkal nőtt. Szeptemberben a legdinamikusabban - a csekély részarányú használtcikk -kereskedelmen túl - a gyógyszer-, gyógyászati-termék-, illatszer-kiskereskedelem forgalma emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Dinamikusan növekedett még a textil-, ruházati- és lábbeliüzletek és a csomagküldő kiskereskedelem változatlan áras forgalma. Az iparcikkjellegű vegyes üzletek átlagos növekedést értek el. Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- és a könyv-, újság-, papíráru és egyéb iparcikk kiskereskedelmi üzletek forgalmának bővülése továbbra is elmaradt átlagos növekedési ütemtől.

Szeptemberben tovább folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem forgalmának csökkenése, az eladások 5,5 százalékkal maradtak el az előző év azonos hónapjától. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma szeptemberben 6,0 százalékkal volt magasabb az előző év azonos hónapjánál. A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított kiskereskedelem értékesítési volumene összességében (kiigazítás nélkül) az első kilenc hónapban 5,0 százalékkal, szeptemberben 2,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

HOZZÁSZÓLÁSOK