Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Beruházási Bankkal (EIB) kötött hitelszerződést az MFB Zrt. a magyar-szlovák gázvezeték beruházásának megvalósítására, a tegnap aláírt megállapodás 75 millió euróról (több mint 21 milliárd forintról) szól - közölte az MFB. A fejlesztési bank leánycége, az MFB Invest Zrt. 49 százalékos tulajdonosa az MVM Zrt.-vel közösen, a projekt megvalósítására alapított Magyar Gáz Tranzit Zrt.-nek, az MFB ebből adódóan vesz részt vesz a beruházás finanszírozásában. Az MFB a teljes összeget on-lending alapon továbbítja a projekttársaságnak.

A fejlesztéssel a Magyar Gáz Tranzit a szlovák Eustream a.s. társasággal közösen épít egy új, kétirányú, nagy nyomású  összekötő földgázvezetéket Magyarország és Szlovákia között, ez a Lengyelországtól a horvát tengerpartig részben már kiépített észak-déli korridor egyik szakaszát jelenti majd. A vezeték egy kiemelt prioritású EU-s ellátásbiztonsági kezdeményezés része, az Európa keleti felén kiépített kelet-nyugati irányú vezetékeket az érintett országok észak-déli irányban kötik össze.

A vezeték 115 kilométer hosszú lesz - magyar területen 94, a szlovák oldalon pedig 21 kilométer -, éves szállítási kapacitása pedig 5 milliárd köbméter. A magyar és szlovák vezetékrendszert összekötő szakasz két végpontja Vecsés és a szlovák Felsőzellő. A beruházás teljes összege meghaladja a 160 millió eurót (közel 50 milliárd forintot). A beruházás finanszírozása négy részből áll, a saját erő mellett vissza nem térítendő, 30 milliárd euró (8,6 milliárd forint).támogatást nyújt az EU az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program keretében, emellett a mostani EIB-hitel, illetve saját forrású MFB-finanszírozás szerepel a csomagban. A projekt megvalósításához kapcsolódó finanszírozási döntéseket az MFB június 22-én hozta meg, a kapcsolódó finanszírozási szerződéseket pedig - a Magyar Gáz Tranizittal folytatott egyeztetés után - rövidesen aláírják.

Javulhat az alkupozíció

Az összeköttetés egyes vélemények szerint javíthatja Magyarország és Szlovákia alkupozícióját a gázszállítási szerződések megkötésekor, a jelenlegi orosz-magyar hosszú távú szerződés 2015-ben jár le, a projektnek addigra el kell készülnie. Az MFB közleménye szerint az új rendszer 20 százalékkal növeli hazánk importbetáplálási kapacitását, bővíti a betáplálási diverzifikációt, azaz lehetőség nyílik több helyről vásárolni földgázt. Vecsésen csomóponti csatlakozás épül a meglévő földgázszállító rendszerhez, illetve egy új mérőállomás, Gödöllőn kompresszorállomás és csomópont, amely a magyarországi vezetékszakasz nyomását szabályozza. Balassagyarmaton határszakaszoló és tranzitmérő állomást létesítenek.