Húszmilliós bírságot kapott a CIG Pannónia

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiszervezési és biztosításközvetítői jogsértések miatt 20 millió forint bírság megfizetésére, és a jogszabályszerű működésre kötelezte a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t (CIG Pannónia Biztosító) - közölte a jegybank az MTI-vel.
K. Kiss Gergely, 2017. március 21. kedd, 14:54
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a jegybank hivatalból indított célvizsgálatot CIG Pannónia Biztosítónál, annak Olaszországban nyújtott határon átnyúló tevékenysége, illetve - ezzel összefüggésben - a vele együttműködő biztosításközvetítői és kiszervezett tevékenységet végző budapesti székhelyű társaság működése miatt.

A célvizsgálat megállapította: a biztosító az adott társaságot nem vette fel saját közvetítői belső nyilvántartásába, és az MNB előzetes engedélye nélkül bízta meg azt vezérügynöki teendők ellátásával is.

A közlemény kiemeli: a biztosító nem tette meg a szükséges bejelentést a társaság biztosításközvetítői felügyeleti nyilvántartásba vételére, amelynek elmulasztása kiemelten súlyos jogszabálysértésnek minősül a biztosítási piac átlátható és biztonságos működésének követelménye szempontjából.

Az MNB célvizsgálata az ügymenet kiszervezésével összefüggésben bejelentési késedelmet, valamint belső szabályozási hiányosságokat, pontatlanságot is megállapított.

A bírság kiszabásánál súlyosító körülménynek számított, hogy a biztosító egy, jelentős üzletviteli jogkörrel megbízott biztosításközvetítőt érintő bejelentési és engedélyeztetési kötelezettségét mulasztotta el. Enyhítő körülménynek számított, hogy a CIG Pannóniának az érintett társasággal való jogviszonya részben megfelelt a kiszervezési közjogi szabályrendszerének - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK