BUX
38667

Hűtlen kezelés miatt vádat emeltek két takarékszövetkezeti tisztségviselő ellen

Vádat emelt egy Pest megyei takarékszövetkezet két vezető tisztségviselője ellen folytatólagosan, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt a Dabasi Járási Ügyészség - tudatta a megyei főügyész szerdán az MTI-vel.

Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 20. szerda, 16:21

Szabó Ferenc azt írta, a két tisztségviselő 12 év alatt összesen több mint 400 millió forint vagyoni hátrányt okozott a pénzintézetnek. A közlemény szerint a két nő egy Pest megyei takarékszövetkezet vezető tisztségviselőjeként dolgozott, a pénzintézet gazdasági tevékenységének szakmai irányítását kellett volna ellátniuk, a munkájukat azonban gyakran a szabályokkal szemben, a helyben kialakult gyakorlat alapján végezték.

A vád szerint a két tisztségviselő 2001 februárjától 2013 júliusáig több ponton megszegte a vagyongazdálkodás szabályait. A pénzintézet egy közbenső cége útján éveken keresztül összesen mintegy 60 millió forintot fizettek egy informatikai szolgáltatást nyújtó cégnek anélkül, hogy ténylegesen igénybe vették volna a szolgáltatást. Volt olyan is, hogy a pénzintézet kintlévőségeinek rendezésére megbíztak egy céget, amelynek teljesítés nélkül több mint hétmillió forintot utaltak át.

Az ügyészségi közleményben kitértek arra, az egyik vádlott a takarékszövetkezet képviselőjeként a saját, társa és munkatársaik részére több életbiztosítási szerződést kötött. A másik vádlott pedig ellenjegyezte ezeket, hogy az összesen 170 millió forintot kitevő biztosítási díjat éveken keresztül minden esetben a takarékszövetkezet fizesse meg.

Az egyik tisztségviselő a vád szerint 240 millió forint, társa 180 millió forint vagyoni hátrányt okozott a takarékszövetkezetnek a vagyongazdálkodási követelmények folyamatos megszegésével.

(Fotó: Pixabay.com)