Húzódik a pénzváltói kartellvizsgálat

Több mint egy évvel az elrendelt vizsgálat után sincs még határozat abban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kezdeményezett eljárásban, amelyet a GVH kartellgyanúval indított egyes pénzváltók ellen. A NAPI Gazdaság cikke.
NAPI, 2006. augusztus 8. kedd, 08:47
Fotó:

A GVH gyanúja szerint az Exclusive-csoport hat tagja, valamint az And now Kft., a Corner-Trade Kft., a Northline Kft. és a Good Change Kft. naponta egyeztetik egymás között a valutavásárlási és -eladási árfolyamokat, s ezt követően a vállalkozások által működtetett valutaváltók területenként egységesen alkalmazzák az egyeztetett árfolyamokat.
A tavaly július óta húzódó ügynek október elejéig kell a Versenytanács elé kerülnie, kartellügyekben ugyanis a GVH a 180 napos vizsgálati időszakot további két alkalommal 180 nappal meghosszabbíthatja. Híreink szerint a versenyfelügyeleti eljárás a mai napig még nem jutott el az előzetes álláspont kialakításáig sem - ezzel zárul a vizsgálati időszak, ezt követően van lehetőség arra, hogy az eljárás alá vontak érdemben tudjanak reagálni a hivatal megállapításaira.
Mint azt a NAPI Gazdaság korábban megírta, az azonos helyen (például egy-egy üzletközpontban) található, más-más tulajdonban lévő pénzváltóhelyeken azonosak az árfolyamok. Az érintettek ezt azzal magyarázták, hogy dolgozóiktól (vagy például a biztonsági őreiktől) elvárják, hogy nyitás előtt végignézzék a konkurencia ajánlatait.

HOZZÁSZÓLÁSOK