Ismét sínre teszik a IC+ kocsikat

Folytatódik a MÁV sajátfejlesztésű IC+ kocsijainak utasforgalmi próbaüzeme, miután a vasúti hatóság elfogadta az ajtók és a jármű vezérlésének módosítását - közölte a vasúttársaság az MTI-vel.
Domokos Erika, 2019. március 8. péntek, 19:50
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel - A kép illusztráció.

A vasúti hatóság február végén felfüggesztette az IC+ kocsik utasforgalmi próbaüzemét, miután az egyik járműnél a hatósági futópróbán az ajtóműködésben műszaki rendellenességet tapasztalt.

A MÁV-Start a próbaüzem során észlelt hibáról azonnal értesítette az ajtó osztrák szállítóját, a javasolt módosításokat végrehajtották, a hiba megszűnt - írta közleményében a MÁV.

Az elmúlt egy héten a vasúttársaság számos próbavonatot közlekedtetett, a szakemberek szélsőséges helyzeteket szimuláltak, ezt követően került sor a hatóság szakemberei előtt tartott futópróbára.

A MÁV közlése szerint a hatóság által kiadott engedély alapján folyik a kocsik gyártása és üzembe helyezése. Jelenleg a típusengedélyeztetési eljárás zajlik, ennek része a vasúti hatóság által elrendelt próbaüzem.

Az utasforgalmi próbaüzem kétlépcsős, először utasok nélkül kell a kocsiknak az előírt hibamentes futást teljesíteni, majd ezek sikeressége után szállíthatnak utasokat.

A menetrend szerinti vonatokban eddig hat IC+ kocsi állt forgalomba engedéllyel - közölte a MÁV az MTI-vel.

HOZZÁSZÓLÁSOK