- A felmérések szerint jelenleg csupán minden negyedik-ötödik magyarnak van valamilyen vésztartaléka a váratlan helyzetekre, ráadásul az utóbbi években többen is felélték a hosszabb távú öngondoskodásra félretett pénzüket. Az utóbbi hónapokban azonban mintha változott volna valami, erősödött az öngondoskodási hajlandóság. Önök mit látnak ebből?

- Mi is úgy látjuk, hogy erősödött a magyaroknál az öngondoskodásra való hajlandóság. Az Erste Group nemrég készült régiós felmérése szerint például a magyarok 87 százaléka tartja fontosnak a takarékoskodást, ami 2013-hoz képest növekedést jelent, illetve ez az Erste-országok (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia, Magyarország, Horvátország és Szerbia) között a legmagasabb arány. A felmérés arra is rávilágított, hogy havonta több pénzt tudunk félretenni, átlagosan több mint 15 ezer forintot. A téma iránt tehát egyértelműen fogékonyak vagyunk. Ez igazából nem meglepő, hiszen minden életszakaszban szükség lehet tartalékra, legyen szó vakációra, albérletre, vagy éppen egy autóra való spórolásról.

- Amikor az emberek egy-egy megtakarítási formáról döntenek, milyen szempontokat vesznek figyelembe, és melyekről feledkeznek meg?

- A megtakarításokat erősen befolyásolják az aktuális piaci viszonyok, a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet miatt a bankbetétek most háttérbe szorulnak. Az Erste Group felmérése szerint idén az életbiztosítások a legnépszerűbb megtakarítási termékek, utána következnek a betétek, és a harmadik helyen a nyugdíjcélú megtakarítások állnak.

A tapasztalataink szerint a megtakarítási döntések meghozatalában az ügyfelek figyelembe veszik a piaci viszonyokat, és természetesen az igénybe vehető állami támogatások is szerepet kapnak. Érdemes mindig végignézni, hogy milyen, a célunknak megfelelő, termékek vannak a piacon.

- Ön a sokféle lehetőség közül mely hosszú távú megtakarítási formákat javasolná?

- Ahhoz, hogy az ideális megtakarítási formát megtaláljuk, fontos tisztában lenni a konkrét élethelyzettel, megtakarítási célokkal, anyagi lehetőségekkel. Vannak kifejezetten bizonyos megtakarítási célokra - lakáscél, nyugdíj-előtakarékosság - létrehozott termékek, ezekkel sokkal jobban járunk, mintha csak bankbetétekben tartanánk a pénzünket.

Tenke Gábor

- Januárban indult el a CélBetét megtakarítási számla, milyen a termék piaci fogadtatása?

- Az Erste CélBetét termékkel nagyon hamar, alig tíz hónap alatt átléptük a tízmilliárd forintos határt. Úgy gondolom, ez jól mutatja a termék sikerességét.

- Ez a meglepően gyors kezdeti állománynövekedés, milyen tényezőknek köszönhető?

- A CélBetét azért is vonzó opció, mert annyit teszünk félre, amennyit tudunk és bármikor hozzáférhetünk. Nem kíván nagy összegű havi megtakarítást, nem rettenti el az embereket. A CélBetét lényege, hogy rendszeres, viszonylag alacsony összegű, akár 5 ezer forint megtakarítással is elindítható, sőt, a diákoknak már 2 ezer forinttól is elérhető. Rugalmas termékről van szó, hiszen személyre szabható, a betét összege havonta rendszeresen vagy egy-egy alkalommal is növelhető, és bármikor - komolyabb kamatveszteség nélkül - hozzáférhető. A megtakarítás pedig nem csak bankfiókokban, de TeleBankon és NetBankon keresztül is megnyitható.

- Milyen folytatásra számítanak? Az eddigi tapasztalatok alapján várható-e változás a konstrukcióban?

- A nagyon jó kezdeti időszak után arra számítunk, hogy továbbra is sokan keresik majd a CélBetétet. Az eddigi tapasztalatok és eredmények megerősítettek minket abban, hogy szükség van az ilyen rugalmas megtakarítási formákra, hiszen a CélBetét rövid és hosszú távú takarékosodásra is alkalmas.

- Egyre többen tartják fontosnak, hogy előre gondolkozzanak és minél előbb elkezdjenek takarékoskodni nyugdíjas éveikre. Melyek jelenleg a legnépszerűbb nyugdíjcélú megtakarítási formák, és hogyan változhat ez a jövőben?

- Valóban egyre jobban felértékelődik az öngondoskodás, amint említettem, a megtakarítási célok ranglistáján harmadik helyen szerepelnek a nyugdíjcélú megtakarítások. 2014-ben jelentős változást hozott a piacon, hogy már a nyugdíjbiztosítások után is jár állami adókedvezmény.

- Az Erste hogyan segít eligazodni a nyugdíjtervezés bonyolult kérdéseiben?

- Ősszel indítottuk el az Erste Nyugdíjprogramot, amely az összes államilag támogatott nyugdíjterméket egy helyen kínálja. A célunk az, hogy megkönnyítsük ügyfeleinknek a választást, és mindenki a saját igényeinek megfelelő konstrukciót találja meg. A nyugdíjprogram három előtakarékossági formát biztosít. A Kényelmes elnevezésű megoldás azoknak ideális, akik nem szeretnének folyamatosan a megtakarítások elhelyezésével foglalkozni, hanem inkább a szakemberekre bízzák a kezelését. A Tudatos csomag ellenben azoknak kedvez, akik aktívan szeretnének részt venni abban, hogy milyen befektetésekben legyen megtakarításuk. A Családbarát megoldásnál pedig kiemelt hangsúly van a család anyagi helyzetének biztonságán. Érdemes továbbra is fejben tartani, hogy a kínált termékekhez állami adókedvezmény is jár, amelynek a mértéke 20 százalék ez - akár évi 280 ezer forint is lehet.