A Napi Gazdaság cikke.

Hiába a - rendkívüli tételekkel (Garancia +121, goodwill-leírás -34 milliárd) együtt - 303 milliárdos tavalyi rekordprofit, az elemzők inkább a kockázatokat mérlegelték az OTP pénteken közzétett 2008-as gyorsjelentését olvasva. A bankcsoport a 2007-es 49 milliárd és az erre az esztendőre tervezett 72 milliárd után végül 120 milliárd forintot fordított tartalékképzésre (ezzel a hitelállomány 5,4 százalékára rúgnak a tartalékok), amely a nyitott devizapozíción elszenvedett 9,5 milliárdos veszteséggel együtt gyakorlatilag elvitte a negyedik negyedév eredményét (+1,7 milliárd forint lett). A tartalékolásban - érthető módon - az ukrán bank járt az élen, itt közel 20 milliárdot képeztek az utolsó három hónapban.

Ezzel együtt a "rendes üzletmenet" adózott eredménye 209 milliárd forint, mindössze 16 milliárddal kisebb a tervezettnél. Az eredmény 31 százalékát már a külföldi leányok adták, a DSK egymaga 30 milliárdot, de az ukrán bank is 17-et. A bank tőkemegfelelése (Tier1: 11,2, CAR: 15,3 százalék) a nyugat-európai nagybankok feltőkésítés utáni szintjével vetekszik, és likviditási tartaléka a 1,5 milliárd eurós 2009-es teljes visszafizetési kötelezettsége után 1 milliárd 328 millió euró. (A likviditási helyzetet javította, hogy február 4-étől az MNB az önkormányzati kötvények egy részét is elfogadja a repóba, ebből az OTP 80 milliárdnyival rendelkezik.)

A tartalékok azonban csak a stabilitáshoz elegendőek - hangsúlyozta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató -, ahhoz, hogy az OTP az idén is bővítse hitelezését állami forrásokra van szüksége, amivel segíti a magyar gazdaságot. A bankmentő csomagra ugyan nincs szükségük (valószínűleg más hazai nagybanknak sem), ám az elnök szorgalmazta, hogy az IMF-hitelből származó 600 milliárdot csoportosítsák át a hitelszűke elkerülésére. (Az OTP osztrák régiós versenytársai már kaptak hasonló, de jóval nagyobb állami segítséget.)

A befektetőket a múltnál érthetően jobban érdeklő jövőről szólva Csányi elmondta, hogy 2009-ben csökken a bankcsoport jövedelmezősége. Nőnek a betéti kamatok, visszaesik a hitelezés, Magyarországon tovább csökken a támogatott lakáshitelekre adott állami kamatkiegészítés, és nőnek a tartalékolási igények. Csoportszinten nem nő a hitelállomány, de a betéteknél 4-5 százalékos növekménnyel számolnak. A bank - kellő óvatossággal - úgy számol, hogy 2009-es eredménye meghaladja a 150 milliárd forintot. (Az 1995-ös tőzsdei bevezetés óta ez az első év, hogy csökken a profit.)

Ebben az ideihez hasonló nagyságrendű hitelezési céltartalék van benne, de nincs benne a befektetésekre elszámolt esetleges goodwill-leírás. Utóbbiról Csányi a Napi kérdésére érzékeltette: a nagyobb leírás azért sem lett volna célszerű most, mivel folynak tárgyalások a leányvállalatok tulajdonosi struktúrájának esetleges változásáról. Lapunk úgy értesült, hogy nem kizárt egy vagy több leányvállalat részbeni eladása sem. (Az ukrán bank eladásának esélyét Csányi 50-50 százalékra tette.)

Folynak tárgyalások az EBRD-vel is, a londoni székhelyű nemzetközi bank nem jutna részvényhez - a bank vezetése továbbra is elkerüli a hígítás csábítását -, inkább alárendelt kölcsönről lehet szó.

A mostani helyzetben a korábbi akvizíciós hullám folytatásáról nincs szó, de ha a magyar bankszektor konszolidációja megindul, Csányi elképzelhetőnek tartja az OTP érdeklődését, mondván: van az a bank, amely izgalomba hozna minket...
Az első negyedév mindazonáltal rosszabb lehet a többinél, főleg, ha a forint túllépi a 300-as határt. Bár az OTP válság-forgatókönyveiben a 350-es kurzus sem kivédhetetlen, a hagyományosan meglévő nyitott devizapozíción a bank már az első negyedévben akár 10 milliárdos összeget is veszíthet. Ez a pozíció - vagyis a devizában felvett összegek forintban, magasabb kamatra történő kihelyezése - éves szinten 5-6 milliárdos pluszt is hozhat, ám az árfolyam-emelkedés sokba kerül. Ennek a pozíciónak az értéke szeptember végén 570, december végén 350 millió euró volt, és hírek szerint azóta is csökkent valamelyest.

Kérdés, hogy a befektetők hisznek-e a stabilitás jeleinek, illetve milyen árfolyamhoz lesz elegendő - ha összejön - az idei 150 milliárd. Csányi emlékeztetett, hogy utoljára 2002-ben volt 2300 forint az árfolyam, amikor 59 milliárd volt a bank éves profitja. Az elnök utalt rá, hogy - első lépésként - már a jelenlegi árfolyam duplázódásával is kiegyezne. Egy éve aligha gondolta volna, hogy az 5000 forintos OTP-ár is álomnak tűnik...

(A szerző rendelkezik promt és határidős OTP-részvényekkel)