BUX
41516

Idegméreggel szennyezett terméket vontak ki a forgalomból - ebből nehogy egyen!

Határérték feletti higany tartalom miatt kardhalsteaket vontak ki a forgalomból. A Vietnámból származó szállítmány egy belga vállalkozáson keresztül érkezett az Európai Unió területére, ahonnan egy holland közvetítőn keresztül Magyarországra is szállítottak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

K. Kiss Gergely, 2017. február 16. csütörtök, 22:26

A tagállamokat a kockázatról az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesítették, mert a termékből a megengedett határértéket (1 miligramm/kilogramm) meghaladó mennyiségű higany tartalmat mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.

A bejelentést követően a Nébih azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi forgalmazójával. A vállalkozás korábbi gyors intézkedésének köszönhetően az érintett tétel már nincs kereskedelmi forgalomban.

Tekintettel arra, hogy a kardhal szállítmány szeletelt, fagyasztott élelmiszerként, hosszú lejárati idővel került forgalomba, a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ellenőrizzék a 2016. november 28-át követően vásárolt fagyasztott hal termékeket.

A hatóság arra figyelmeztet, hogy aki rendelkezik a termékkel, semmiképp ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére.

A visszahívásban érintett termék adatai:

Termék neve: Kardhal filé (fagyasztott)Latin megnevezés: Xiphias gladiusCikkszám: KHFILSATételazonosító: 150709-4Minőségmegőrzési idő: 2019.08.11.Kiszerelés: védő jégréteggel műanyag tasakbanSzármazási hely: Vietnám

A higanyról

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszereinkbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.