Idei sláger: a közép- és felső kategóriás okos telefonok

Egyre többen vásárolnak az interneten, többek között mobiltelefont is, idén a 60−120 ezer forint körüli közép- és felső középkategóriás okos telefonok a slágerek.
Diószegi József, 2011. május 23. hétfő, 08:00
Fotó: Napi.hu

Az interneten vásárló közönség alapvetően kvalifikáltabb réteg, az átlagosnál jobban képzett, jellemzően nagyvárosban él, ebből következően ez a kör a mobiltelefon-vásárlásainál is az innovatívabb készülékek iránt érdeklődik − mondta az Extreme Digital (edigital.hu) ügyvezető igazgatója, Várkonyi Balázs. Tavaly, amikor megjelentek az okos telefonok, még elegendő volt, hogy érintőképernyősek legyenek és néhány, az ilyen smart készülékekre jellemző funkcióval rendelkezzenek, ma már azonban minden előnyét (a levelezéstől a böngészésen át) élvezni akarják a vásárlók.

Az elmúlt évben a drága modellek is szép számban fogytak, idén a sláger modellek a 60−120 ezer forint körüli közép- és felsőközép kategóriás okos telefonok lettek. Az ügyfelek körében kimondottan nagy az érdeklődés az Android-alapú készülékek iránt, bár miután az iPhone értékesítése egy jó ideig a Magyar Telekom-csoport kizárólagossága volt, így nehéz összevetni, hogy a két különböző operációs rendszert alkalmazó készülékek közül melyik volt a népszerűbb Magyarországon. A márkák közül a Samsung a leginkább feltörekvő, a többiek nem rendelkeznek egységesen népszerű portfólióval, inkább egy-egy sikeres termékük van. Az ügyvezető szerint az idei év nagy
szenzációja, hogy az okos telefonok megjelennek az alsó szegmensben is, ezek a 30-40 ezer forintos készülékek lehetnek az idei karácsony nagy slágerei, ebben az évben tehát értékesítési boom várható az okos telefonok piacán.

Ma már Magyarországon is egyre többen és nagyobb kedvvel vásárolnak az intereneten − mondta lapunknak Mokran Nikolett, a globalstore.hu oldalt működtető cég munkatársa. A mobiltelefonok iránt főleg októbertől nő meg az érdeklődés, s karácsony előtt fogy a legtöbb, de húsvétra vagy ballagásra is sokan vesznek interneten telefont. A cégek körében is változó a vásárlás időpontja, de a nagyobb megrendelések itt is az év végén érkeznek. A vevők a legújabb, főként a reklámokkal "megtámogatott" készülékeket keresik az interenetes áruházakban is. Ma már szinte kizárólag mindenki érintőképernyős telefont akar vásárolni, átlagosan 40-50 ezer forintot költenek egy ilyen készülékre. Mokran Nikolett azt is elmondta, hogy miközben eléggé elterjedt és "felnőttkorba" került az interneten történő vásárlás, még mindig felbukkannak a kamu megrendelések, amelyekről − a kiszállítás előtt − később kiderült, hogy gyerekek álltak a háttérben.

Nő az online kereskedelem
Az online kereskedelem folyamatosan növekszik Magyarországon, a korábbi, interneten nézelődők közül egyre többen döntenek a webes vásárlás mellett. Az Extreme Digital például 8-10 százalékos látogatónövekedéssel számol, és a cég idei forgalma várhatóan 18-20 százalékkal gyarapszik az előző évhez képest. A telefonok piacán idén az internetes vásárlók száma 20 százalékkal emelkedhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK