BUX
38766

Idén fejtörést okozott a primőr

Tavaly a válságadó, idén a primőr árának zuhanása okoz fejfájást a kiskereskedelmi láncoknak. Mindkét helyzet keresztülhúzta az éves bevételi terveket, azzal a különbséggel, hogy tavaly legalább volt mire fogni a tervmódosításokat.

Hőnyi Gyula, 2011. augusztus 29. hétfő, 14:05

Tavaly a kormány különadója miatt kellett módosítani év végén a kereskedelmi láncok pénzügyi tervein, ám akkor a nemzetközi láncok anyavállalatai a helyzetre való tekintettel megértőek voltak a leányvállalati vezetőkkel szemben. Idén a zöldség-gyümölcs árak okoznak fejtörést, ugyanis egyrészt gyorsan csökken a termékek ára, másrészt teljesen ellentétesen mozog az áruk a tavalyiakhoz képest, jóval kisebb bevételt hozva a tervezettnél. Kérdés, mennyire tolerálják ezt az anyavállalatok. Év elején, ha nem is a tavalyi, de ahhoz hasonló árszinttel kalkuláltak a beszerzők a primőrnél, amely a kereskedelmi láncok forgalmának jelentős részét adják. Nyár elejéig nagyjából tartotta magát a tervekhez a primőrpiac, úgy, hogy az import egyáltalán nem zavart be, ám a német uborkabotrány alaposan átírta a szezon első szakaszát. Ez már komoly érvágást okozott mind a termelőknek, mind a kereskedőknek, és még ekkor sem volt zavaró az importtermékek aránya a piacon, pedig a nemzetközi nagykereskedők komoly erőfeszítéseket tettek, hogy a készleteket sikerüljön itt is teríteni. Ám a kormányzat viszonylag gyorsan és hatásosan lépett, az összes nemzetközi láncot rábírta arra, hogy a bőséges magyar kínálatból válasszanak.

Ekkor derült ki, hogy a belföldi árualap is erőteljes, ami viszonylag gyors árnyomást gyakorolt a zöldségre és gyümölcsre. Ráadásul az igazi volument generáló dinnye ára is heti gyorsasággal csökkent − jóllehet némileg javította a nagy alapterületű áruházak forgalmi adatait, hogy minden eddiginél nagyobb dinnyetételeket vásároltak, amit nyilvánvalóan nem terveztek az év elején. Ám úgy alakult, hogy a dinnyepiacnak a jó termés miatt nagyobb szüksége van a nemzetközi láncokra, mint viszont.

A nyár utolsó szakaszába lépve kirajzolódott, hogy minden területen bő árualap mutatkozik a primőrpiacon, így további látványos árzuhanásba kezdett a szegmens, kedvező hatást gyakorolva a teljes inflációs rátára.

A bőséges belföldi árualap nemcsak a bevételi terveket írja át, arra is rávilágít, hogy a korábbi időszakoknál jóval nehezebben tervezhető a rendelésállomány. Egyrészt hektikus a fogyasztás (a hó végére elfogy a vevők pénze), másrészt a primőr áresése felgyorsul és ahhoz az áruhoz, amit a lánc három nappal korábban rendelt, 15-20 százalékkal olcsóbban is hozzá lehet jutni. A beszerzési ár alatti értékesítés tilalma azonban nem tud a konkurencia után menni, így időnként jelentős áreltérés tapasztalható a láncok primőr termékei között. Logikusan arra rohad rá a raktárkészlet, aki drágább.