Az idén nem tervezi több devizában denominált államkötvény kibocsátását az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), mivel teljesült az éves cél. Így legközelebb 2011-ben kerülhet sor ilyen jellegű tőkebevonásra a nemzetközi piacokról – jelentette be Búzás László, az adósságkezelő vezérigazgató-helyettese a Euromoney londoni konferenciáján.

Az ÁKK legutóbb – ötéves szünet után – januárban bocsátott ki devizakötvényt, 2 milliárd dollár értékben, ezzel teljesült az idei évre vonatkozó 1,5 milliárd eurós (1,8 milliárd dolláros) kibocsátási cél. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes februári indoklása szerint ugyanis az ÁKK nem akarja növelni a devizatartozás arányát a magyar államadósságban. Az indoklást támasztja alá az is, hogy januárban közel hétmilliárd dollárnyi ajánlat érkezett a tízéves futamidejű magyar dollárkötvényre. A 6,25 százalékos szelvénnyel rendelkező papírokat akkor a névérték 99,86 százalékán bocsátották ki. A kötvényeket tehát kedvező feltétellel sikerült eladni, azok hozama 265 bázisponttal volt az akkori hasonló futamidejű amerikai államkötvényeké felett.

Három új taggal bővül az elsődleges forgalmazók listája, kettő közülük londoni székhellyel rendelkezik. Búzás egyelőre nem volt hajlandó megnevezni az új szereplőket. Az államadósság-kezelő honlapján olvasható dokumentum szerint lakossági állampapírok értékesítésében az elsődleges forgalmazók külön szerződés alapján vehetnek részt, ezt azonban csak olyanokkal kötik meg, akik Magyarország területén nagy értékesítési hálózattal (hitelintézet esetén saját fiókhálózattal, befektetési vállalkozás esetén a céghez kapcsolódó bank fiókhálózatával) rendelkeznek.

A jelentkezési feltételeknek ugyanakkor elég széles kör tud megfelelni, hiszen az elsődleges forgalmazói rendszerhez való csatlakozását kérheti az Európai Gazdasági Térség bármely államában székhellyel rendelkező befektetési vállalkozás, illetve hitelintézet, amely rendelkezik a szükséges felügyeleti engedéllyel. A minimális tőkekövetelmény befektetési vállalkozás esetén 2 milliárd forint, hitelintézet esetén 5 milliárd forint szavatolótőke, amelyen belül az alapvető tőkeelemek összege el kell hogy érje befektetési vállalkozás esetén legalább az 1,5 milliárd forintot, hitelintézet esetén a 2,5 milliárd forintot. Külföldi székhelyű forgalmazó esetében a devizában megadott tőke forintértékét a Magyar Nemzeti Bank által közölt, adott napra érvényes hivatalos deviza-középárfolyam alapján kell meghatározni.

Az újabb elsődleges forgalmazókkal az elmúlt időszakban visszaesett érdeklődést növelheti az ÁKK, ami mindenképpen jó hír lehet a magyar piacnak.