Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A biztosító 2013-ban 510,1 millió forint vállalkozási - IFRS szerint adózás előtti - nyereséggel zárta az évet, ez fordult át 2014-ben 1 milliárd 441 millió forint veszteségbe. Az életbiztosítási üzletág nyereséges, a veszteség a nem életbiztosítási üzletágnál jelentkezik, de a költségcsökkentés egy része az életbiztosítási területet is érinti - tette hozzá a vezérigazgató.

Az Uniqa a múlt évet - a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adatai szerint - 56,3 milliárd forint díjbevétellel zárta és ezzel hetedik volt a magyar piacon. A bevételből 31,9 milliárd forint jutott a nem életbiztosítási üzletágra, ahol a casco biztosításokra 15, míg az egyéb biztosításokra 10 százalék a biztosítási adó.

Mint Kurtisz Krisztián, a nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tag elmondta, ezt az üzletágat lakossági és vállalati részre választották szét. A casco biztosításokat - ebből származott a nem életbiztosítási díjbevétel mintegy egyharmada - a múlt év végén "megtisztították" és növelték a lakásbiztosítások részarányát. A vállalati biztosítások kockázatának az elbírálását pedig lerövidítették.

Jelentős költségcsökkentéssel járt az értékesítési terület átalakítása - erről Polányi Zoltán, értékesítési főigazgató számolt be. A korábbi 6 régiót 3-ra csökkentették, és 120 ügynökség vette át a korábbi megyei szint szerepét. A létszám 2013 végétől - két lépcsőben - 94 fővel csökkent, ebből 60 fő jutott a vidéki átalakításra és 34 a központra. Jelenleg 380-an dolgoznak az Uniqanál.

A 24,3 milliárd forintos életbiztosítási díjbevételből 15 milliárd jutott az egyszeri díjas életbiztosításokra, amelyeket a Mabisz statisztikája csak 10 százalékkal vesz figyelembe, így a korrigált díjbevétel valamivel több mint 17 milliárd forintot tett ki - erről Juhos András, az életbiztosításokért felelős igazgatósági tag beszélt a tájékoztatón. Hozzátette: a stabilitást adó folyamatos díjas életbiztosítások tavaly 13,3 százalékkal nőttek, szemben a 3,4 százalékos piaci átlaggal.

Az idei első negyedévben a folyamatos díjas életbiztosítások díjbevétele 8 százalékkal emelkedett, a folyamatos díjfizetésű egészségbiztosításoké pedig 4,3 százalékkal. Miután a piaci adatok még nem ismertek, így ezeket nem lehet összevetni a többi biztosító teljesítményével - tette hozzá Juhos András.