BUX
40681

Idén nem kell a lakáshitel

A lakáshitelezési piac idei kedvezőtlen tendenciáit talán az mutatja leginkább, hogy a lapunk által megkérdezett bankok mennyire kevés konkrétumot árultak el ezzel kapcsolatban. Többen a tavalyi zuhanás után idén stagnálást látnak a piacon, de van olyan bank is, ahol felfutóban van az üzletág.

NAPI, 2010. augusztus 2. hétfő, 16:20

A Napi Gazdaság hétfői számának cikkeA lakáshitelezési piac idei kedvezőtlen tendenciáit talán az mutatja leginkább, hogy a lapunk által megkérdezett bankok mennyire kevés konkrétumot árultak el ezzel kapcsolatban. A tavalyi 50-60 százalékos zuhanáshoz képest nem érzékelhető jelentős elmozdulás, idén gyakorlatilag stagnál a piac - mondta a Napinak Toman Róbert, a Raiffeisen lakossági hitelezési vezetője.Kozák Judit, az Allianz Bank vezérigazgatója viszont úgy látja, hogy az érdeklődések és a folyósítások számai az elmúlt évvel összehasonlítva is visszaestek. Az AXA szakértői szerint a folyósított hitelállomány előző évhez képest érzékelhető csekély mértékű apadása nem a csökkenő befogadásoknak tulajdonítható, hanem az év eleje óta folyamatosan szigorodó törvényi szabályozásnak.

Az Ersténél (ahol szintén csökkent az érdeklődők és ezáltal valamelyest a tényleges hitelfelvevők száma) is hangsúlyozták: a maximálisan felvehető hitelt jogszabály szabja meg, az átlagos összeg emiatt csökkent némileg. Az átlagos futamidő nem változott, továbbra is 15-20 év között van a szabad felhasználású és 20-25 év között a lakáscélú hitelek esetében. A Budapest Banknál (BB) is úgy érzékelik, hogy az érdeklődők száma alacsonyabb lett az előző év hasonló időszakához képest, miközben az átlagos hitelösszeg is csökkent. Kozák szerint az óvatosságot jelzi, hogy a folyósított kölcsönök átlagos kölcsönösszege a tavalyi első félévi 5,3 millió forintról mostanra 4,7 millióra esett, miközben az átlagos futamidő is 17 évről 16 évre mérséklődött.

Az UniCreditnél 2009-hez képest egyelőre szintén nem tapasztalnak számottevő élénkülést a lakáspiacon, így a lakáshitelezés fellendülése is várat magára - jegyezték meg. Az átlagos hitelösszeg és a futamidő szempontjából nem változott: ügyfeleik továbbra is 5-10 millió forint közötti összegű lakáshiteleket vesznek igénybe átlagosan 20 éves futamidőre.

 

A lapunknak válaszoló (amelyek közül talán nem csak a nyári szabadságok miatt hiányzik például a CIB, az FHB, a K&H és az MKB) bankok által felvázolt kép összességében meglehetősen egységesen borús. Kivételt kizárólag az OTP jelent. A legnagyobb magyarországi banknál ugyanis arról tájékoztattak, hogy június végéig az elmúlt év ugyanezen időszakához képest csaknem 40 százalékkal magasabb az ingatlanfedezetű hitelek kihelyezése.Mint hozzátették, az érdeklődés ugyan nem nőtt ilyen arányban, de az átlagos hitelösszeg a tavalyi 4,7 millióról idén ötmillió forintra emelkedett. Tájékoztatásuk alapján magyarázatként szolgálhat, hogy az OTP-csoport 2010-ben számos, díjkedvezményt magában foglaló akciót hirdetett meg és tervez a jövőben is. Akciókban, sőt innovatív termékfejlesztésben (Napi Pénzügyeink, 2010. július 30.) másutt sincs hiány. A BB azzal büszkélkedik, hogy az új igénylések ötöde már a frissen piacra dobott Egyenlítő hitelére szól.

 

A bankok szinte kivétel nélkül éles versenyről számoltak be, ami a második félévben még fokozódhat is. A BB-nél azt gondolják, nőhet a lakáshitelek iránti kereslet is. Az év hátralevő részében csak minimális emelkedést vár Toman, az Erste szakértője viszont stagnálásra számít.