Idén nyereséges lehet a BorsodChem

A tavalyelőttinél magasabb árbevétellel zárta 2012-t a BorsodChem, a piaci helyzet azonban továbbra sem utal jelentős javulásra − mondta lapunknak Jiansheng Ding elnök-vezérigazgató.
Leszák Tamás, 2013. május 10. péntek, 17:26
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az elmúlt egy évben növelte fő termékköreinek termelési volumenét és az ezekből származó árbevételt a Borsodchem Zrt.: a vállalat többet gyártott például PVC-ből és kemény poliuretánhabból (MDI), illetve a lágy poliuretánhabok alapanyagát előállító új TDI-2 gyár üzembe helyezésével a TDI-termelés volumene is emelkedett − mondta a Napi Gazdaságnak Jiansheng Ding, a BorsodChem Zrt. elnök-vezérigazgatója. Jiansheng Ding szerint ugyanakkor az elmúlt egy évben nem sokat javult a gazdasági környezet, az európai válság a BorsodChem árbevételén is "érződik". A társaság tavalyi adatai egyelőre nem állnak rendelkezésre, 2011-ben azonban 828,5 millió euró (mai árfolyamon 246 milliárd forint) árbevétel mellett 139,2 millió euró mérleg szerinti veszteséget ért el. Jiansheng Ding szerint idén és a következő években is a jövedelmezőség javítása a cél.

A BorsodChemben 2011 januárjában szerzett teljes irányítást a kínai Wanhua Industrial Group, a magyar cég integrációja tavaly év végére gyakorlatilag befejeződött. Az elnök-vezérigazgató szerint a két vállalat működésében számos szinergiát találtak, a Wanhua magyarországi és kínai telephelyein például a szakemberek rendszeresen megosztják egymással termelési tapasztalataikat, de jó eredményt hozott a karcsú, rugalmas gyártás (lean production) bevezetése és a termelési folyamatok tökéletesítése is. A költségcsökkentést szolgálta a két vállalat informatikai eszközeinek közös platformra helyezése vagy az értékesítési csapatok együttműködése is. Jiansheng Ding szerint az integráció hozzájárul a Wanhua jövőbeli vállalatfelvásárlási döntéseihez, ahogy fogalmazott, bárhol is adódik újabb ilyen lehetőség a világban.

Az elnök-vezérigazgató úgy látja, a Wanhua számára termelő vállalatként összességében kedvező a magyar gazdasági környezet, de főként az ország földrajzi elhelyezkedése jelent előnyöket: a BorsodChem megvásárlásával a kínai cég fizikailag is közelebb került nyugat-európai, közel-keleti és észak-afrikai piacaihoz. Az pedig "érzékelhető", a magyar kormány tudatában van annak, hogy a hátrányos helyzetű borsodi térségben nagy jelentősége van minden munkahely megtartásának − tette hozzá Jiansheng Ding, aki a Kínai−Magyar Üzleti Tanács kínai ágának elnökeként is tevékenykedik. Az elmúlt egy évben szoros gazdasági és politikai kapcsolatok alakultak ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a Wanhuának is otthont adó kínai Shandong tartomány között. A közeljövőben további nagyszabású vegyipari beruházásokról is döntés születhet Kazincbarcikán − tette hozzá a cégvezető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MegaLaciBacsi, 2013.05.12 09:29

@Cefre: Ha most olyan jól megy neked akkor mi ez az indulat. A valósághoz nem sok köze van a hozzászólásodnak.
Kovács F. László a csőd szélére került Borsodi Vegyi Kombinátból (a dolgozók kb. 20 éve nem tudták kapnak-e 1átalán fizetést)egy virágzó céget csinált. Ez a "valami Kovács" munkájának (is) köszönhetően több ezer ember munkája megmaradt, életben maradt a város. Közben milliárdos lett, de ez más kérdés.
Nem a kínaiak rúgták ki, hanem a kínaiak előtti tulajdonosok (akik sokat utaztak izraelbe). Ezek a "befektetők" megint taccsra vágták a céget. Ekkor szálltak be a kínaiak (Kovács jóban van velük), és egy rossz szavunk nem lehet rájuk. Egyelőre, majd később meglátjuk. Bhole hozzászólása is tele van megalapozatlan butaságokkal.
Lehet nem szeretni Kovácsot de alkalmatlannak minősíteni vicces. Most egyébként az ongropack (folpack) tulajdonosa, amely szintén virágzásnak indult. Szóval nem egy " leszerepelt, lesüllyedt, segélyből flakonosbort vedelő, kéregető, tarháló szerencsétlen csöves".
Ezeket csupán indulatból írtad, rosszindulatból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.05.12 03:36

@Cefre: http://www.ongropack.hu/en/about_us/mission_text.htm
Kifizették...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2013.05.12 01:57

Sok évvel ezelőtt jelentkeztem pályázatra a Borsodchemnél. Két diplomával, három nyelvtudással, szakirányú tapasztalatokkal. Az akkori vezérigazgató, valami Kovács, lesöpörte a pályázatomat mert nem tetszett az úri kedvének, a kényes ízlésének, pedig már akkor is csak egy báb volt. Igy én inkább kimentem dolgozni, kölföldre, százszor nagyobb céghez és kb. százszor annyi fizetésért, ma már nincs anyagi gondom, de mi van veled Kovács? Kirúgtak a kínaiak azt tudom, egyébként se voltál kompetens bármilyen ügyben, egyébként se értettél semmihez, de legalább egy házacskád megmaradt Barcikán? Vagy már az sem? Tökéletesen alkalmatlan voltál Kovács és ma is az vagy, csak érdekelne hogy maradt valamid ebből a szélhámosságból amit te szakmai karriernek adtál el valamikor? Nem,nem hiszem, egy munkanélküli vagy kisnyugdíjas vagy Kovács, egy SENKI. A múltadból nem élsz meg mert múltad se volt, pláne szakmai háttered nem volt, azt hiszem hogy most egy leszerepelt, lesüllyedt, segélyből flakonosbort vedelő, kéregető, tarháló szerencsétlen csöves vagy. Legalább lefogysz egy kicsit, volt igazgató úr, ma csöves kéregető úr.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.05.10 19:02

@Zodiakus: Mindenütt ezt csinálják. A legnácibb fajta. Afrikában mégpofátlanabbak, ott rendszeresek a lázadások ellenük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.05.10 17:55

@Bhole: Most azt állitod hogy a cég vásárlás után burkolt munkaerő lecserelés jön.Magyarul legális betelepítés???
Mert ha ez így van ez komoly gondot fog a késöbbiekben országunkban okozni.Megvesz a kínai egy gyárat,és kirúgja az összes magyart,majd dolgoztat ezer ferdeszeművel.Hmmmm.....ügyes!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html