A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az elmúlt egy évben növelte fő termékköreinek termelési volumenét és az ezekből származó árbevételt a Borsodchem Zrt.: a vállalat többet gyártott például PVC-ből és kemény poliuretánhabból (MDI), illetve a lágy poliuretánhabok alapanyagát előállító új TDI-2 gyár üzembe helyezésével a TDI-termelés volumene is emelkedett − mondta a Napi Gazdaságnak Jiansheng Ding, a BorsodChem Zrt. elnök-vezérigazgatója. Jiansheng Ding szerint ugyanakkor az elmúlt egy évben nem sokat javult a gazdasági környezet, az európai válság a BorsodChem árbevételén is "érződik". A társaság tavalyi adatai egyelőre nem állnak rendelkezésre, 2011-ben azonban 828,5 millió euró (mai árfolyamon 246 milliárd forint) árbevétel mellett 139,2 millió euró mérleg szerinti veszteséget ért el. Jiansheng Ding szerint idén és a következő években is a jövedelmezőség javítása a cél.

A BorsodChemben 2011 januárjában szerzett teljes irányítást a kínai Wanhua Industrial Group, a magyar cég integrációja tavaly év végére gyakorlatilag befejeződött. Az elnök-vezérigazgató szerint a két vállalat működésében számos szinergiát találtak, a Wanhua magyarországi és kínai telephelyein például a szakemberek rendszeresen megosztják egymással termelési tapasztalataikat, de jó eredményt hozott a karcsú, rugalmas gyártás (lean production) bevezetése és a termelési folyamatok tökéletesítése is. A költségcsökkentést szolgálta a két vállalat informatikai eszközeinek közös platformra helyezése vagy az értékesítési csapatok együttműködése is. Jiansheng Ding szerint az integráció hozzájárul a Wanhua jövőbeli vállalatfelvásárlási döntéseihez, ahogy fogalmazott, bárhol is adódik újabb ilyen lehetőség a világban.

Az elnök-vezérigazgató úgy látja, a Wanhua számára termelő vállalatként összességében kedvező a magyar gazdasági környezet, de főként az ország földrajzi elhelyezkedése jelent előnyöket: a BorsodChem megvásárlásával a kínai cég fizikailag is közelebb került nyugat-európai, közel-keleti és észak-afrikai piacaihoz. Az pedig "érzékelhető", a magyar kormány tudatában van annak, hogy a hátrányos helyzetű borsodi térségben nagy jelentősége van minden munkahely megtartásának − tette hozzá Jiansheng Ding, aki a Kínai−Magyar Üzleti Tanács kínai ágának elnökeként is tevékenykedik. Az elmúlt egy évben szoros gazdasági és politikai kapcsolatok alakultak ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a Wanhuának is otthont adó kínai Shandong tartomány között. A közeljövőben további nagyszabású vegyipari beruházásokról is döntés születhet Kazincbarcikán − tette hozzá a cégvezető.