A tavalyi gyenge termés után idén minden gyümölcsfajnál jó vagy kifejezetten jó volt a virágzás, de tavasszal páratlanul sok fagykár érte a hazai gyümölcsültetvényeket, ezért hamar odalett a jó termés reménye - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak.

A 15-18 fagyos éjszaka közül öt-hat olyan hideg volt, hogy önmagában is súlyos károkat okozott volna, a károkat a legtöbb helyen még az aszály is tetézi.

A Fruit­VeB és az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös termésbecslése az eddigi legerősebb fagykárokkal sújtott, 2007-es és 2011-es évhez hasonlóan alacsony gyümölcstermést vár, ami hozzávetőlegesen 500 ezer tonna lehet. Egy átlagos évben 800-900 ezer tonna között mozog a hazai gyümölcstermés, a legjobb években pedig 1,1-1,2 millió tonna is megterem.

Bár az ilyen korán végzett termésbecslésekben még nagy a bizonytalanság, Apáti Ferenc szerint általánosságban elmondható: egyetlen gyümölcsfajnál sem érjük el a közepes termést, fajtól függően csak a gyenge vagy nagyon gyenge kilátásról lehet beszélni.

A legnagyobb terméskiesés a kajszibaracknál, az őszibaracknál és a cseresznyénél várható, ahol egy jó év terméséhez viszonyítva mindössze annak negyedét vagy harmadát várják. A körte és a szilva esetében feleekkora termésre számítanak a szakmai szervezetek, ami minden idők egyik leggyengébbje lesz.