Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Számos termék, szolgáltatás esetében a kereslet együtt mozog a hőmérő higanyszálával. Tipikusan ilyen a klímaberendezés, a medence vagy éppen a téli autógumi. Az ehhez hasonló termékek iránt kiugróan megnő a kereslet, amint a hőmérő szélsőséges értéket mutat - írja közleményében az online növekedési szakértő.

Az elmúlt években az időjárás változása átírta az internetes keresési és vásárlási szokásokat is. Szépen lassan eltolódnak a vásárlási szezonok. A változás a legszemléletesebben a téli autógumi keresések alakulásán érhető tetten. A téli guminak akkor van csúcsszezonja, ha tartósan hidegre fordul az idő. Ez pedig évről évre egyre későbbre tolódik.

A Google Trends keresési adatai alapján látható, hogy míg 2009-ben és 2010-ben a 41. héten volt a keresési csúcs, addig az elmúlt két évben ez a 45. hétre tolódott. Vagyis 2017-ben csaknem egy teljes hónappal később indult a szezon, mint 2009-ben. Ha ezt a változást összevetjük az országos évi középhőmérsékletek alakulásával hasonló tendencia látható. Az országos évi középhőmérsékletek lineáris átlaga 1901 és 2017 között körülbelül 9,5 Celsius-fokról 10,5 fokra emelkedett és az elmúlt években is folyamatosan növekedett.

Szabó szerint ez azt is jelenti, hogy éppen ennyivel később kell hirdetni az interneten. Ha hidegben vesznek téli autógumit az emberek, akkor a hirdetéseket is ennek megfelelően kell optimalizálni. A nem megfelelő időzítés azt jelenti, hogy idejekorán ellőjük a puskaport.

A változás lassú és láthatatlan

A téli gumi piacéhoz hasonló változás lassan megy végbe; eleinte többnyire észrevétlen vagy nem tűnik jelentősnek. A változás számos piacra kihatással lehet: a turizmusra, a kereskedelemre vagy éppen az építőiparra. Aki időben reagál, jelentős piaci előnyhöz juthat.

Emiatt a cégeknek érdemes megnézni, hogy van-e olyan terméke vagy szolgáltatása, amire mérhetően kihat a klímaváltozás, például a szezon eltolódásával. Ezt a tendenciát a felhasználók internetes keresései, valamint a vásárlási és piaci információk - például a konkurencia hirdetéseinek, szezonális akcióinak - elemzése pontosan jelzik. Ha a változás tetten érhető, akkor változtatni kell az értékesítési és a hirdetési stratégián.

Az online növekedési szakértő szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a példában említett téli autógumik piacán egy jó ajánlatot kombinálva a várható - hideg - időjárással, optimalizáltan lehet megjelenni a keresőben hirdetésként, maximalizálva a hatékonyságot. Ma már léteznek olyan automatizált hirdetéskezelő megoldások, amelyek az időjárás-előrejelzés alapján módosítják a hirdetéseket.

Képünk forrása: Unsplash.com.