Akár 10 százalékkal is csökkenthetik villamosenergia-számlájukat azok a kis- és közepes vállalatok, amelyek áramszolgáltatót cserélnek. Átlagosan 8 százalékos áramköltség-csökkentés érhető el, a maximum pedig akár 20 százalék is lehet szolgáltatóváltás haszna az Alteo legutóbbi, 2012. január elsejével váltani készülő több mint száz kis- és közepes cég körében végzett kutatása szerint.

A váltástól ugyanakkor sokan még mindig tartanak. Az aggodalmak egyrészt az adminisztráció vélt bonyolultságához kapcsolódnak, másrészt az ellátásbiztonsághoz; pedig egyiktől sem kell tartani - állapítja meg a felmérés. A szolgáltatóváltás módja nem tér el az egyéb beszerzések gyakorlatától: egyszerűen, írásban felmondható az addigi szerződés, és megköthető az új a kiválasztott partnerrel, az ellátásbiztonságot pedig a jogszabályi keretek és a szigorú hatósági gyakorlat biztosítja.

Ezzel együtt nem árt ugyanakkor, ha tisztában vagyunk néhány alapvető szabállyal, betartásuk ugyanis nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a szolgáltatóváltás folyamatát:

- Miután eldöntöttük, hogy szolgáltatót váltunk, tekintsük át az áramfogyasztásunkat: mennyiségét, karakterisztikáját, az esetleges megtakarítási lehetőségeket! Ha kell, vegyük fel a kapcsolatot kereskedővel/kereskedőkkel - a szolgáltatók általában segítenek a kalkulációban.

- Tisztázzuk, hogy mi áll a meglévő szerződésünkben! Mikor, milyen feltételek mellett, milyen módon mondhatjuk fel? Ne valamely apróbetűs kitételen múljon a szolgáltatóváltás!

- Tüzetesen nézük át az egyes kereskedők ajánlatait, szerződéses feltételeit! Figyelmesen hasonlítsuk össze, hogy kinél mit tartalmaz az ár! Válasszuk ki azt, akié minden körülményt figyelembe véve a legjobb ajánlat!

- Az új szerződés aláírását követően mondjuk fel szerződésünket a régi kereskedőnél! A felmondást postai úton, tértivevénnyel adjuk fel, illetve lehetőség szerint e-mailben is küldjük el korábbi kereskedőnknek. Feltétlenül kérjünk visszaigazolást, ha nem érkezik meg, kérjük újra!

- Az új kereskedő első számláján ellenőrizzük, hogy megfelelően számláz-e!

A villamos energia szabad piaca 2003 óta nyitott, ám a legutóbbi időkig korlátozott maradt a kis- és középvállalati kör szolgáltatóváltási aktivitása; jellemzően a tőkeerős, a villamos energia piacát jól ismerő nagyvállalatok éltek a lehetőséggel. Az elmúlt időszakban ugyanakkor alapvető változás ment végbe, mind több kisebb cég vág bele a szolgáltatócserébe. Az okok egyértelműek: egyrészt megugrott a villamosenergia-kiskereskedők száma, ami élénkítette a versenyt, másrészt a piaci árszint is mérséklődött. A potenciált jelzi, hogy 10-15 ezerre tehető a váltani tervező cégek száma.