Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Hollywood Reporter közép- és kelet-európai térség filmgyártásával foglalkozó cikke a cannes-i filmfesztiválra időzítve jelent meg - írta a magyar.film.hu.

A filmes szaklap beszámolója szerint Közép- és Kelet-Európában nagyot változott a helyzet a nemzetközi produkciók megnyeréséért folyó versengésben. Míg korábban a legolcsóbb ajánlat döntötte el a versenyt, manapság a térség országai a magas színvonalú produkciós szolgáltatásokkal, okos pénzügyi kezdeményezésekkel vonzzák a külföldi produkciókat Budapestre, Varsóba, Zágrábba vagy Tallinnba.

Csehország, Lengyelország és Észtország a magyar példát követve szintén adókedvezményeket vezetett be a külföldi produkciók számára. Olyan nagy filmes produkciók, mint a Pókember: Idegenben, a Terminátor: Sötét végzet vagy Denis Villeneuve Dűne-felújítása, valamint a Netflix, az Amazon és az HBO sorozatai is a régiót választják.

"Magyarország a régió úttörőjévé vált a közelmúltban elhunyt nagyszerű producer, Andy Vajna irányítása alatt, aki a nehézkes, állami filmtámogatási rendszert olajozottan működő produkciós gépezetté változtatta", amely képes a nagy költségvetésű produkciók megnyerésére, mint a Robin Hood: Origins, a Dűne vagy az új Terminátor, és olyan hazai sikereket is szállít, mint Nemes László Oscar-díjas filmje, a Saul fia.

A lap szerint 2016 óta a produkciós költések elérik az évi 400 millió dollárt (117 milliárd forintot) Magyarországon. "Budapest, a főváros, amely Párizst, Berlint, Moszkvát, Amszterdamot, Bécset, Londont vagy Buenos Airest is helyettesítheti, az európai kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne" - idézte a lap Havas Ágnest. A Magyar Nemzeti Filmalap vezetője azt is kiemelte, hogy Magyarország a közelmúltban 25 százalékról 30 százalékra emelte a produkciók filmszakmai közvetett támogatását, ami nagy vonzerő a produkciók számára - írta a Filmhu.