A tavaly decemberben megkezdett szanálás óta eltelt kilenc hónapban jelentős lépések történtek az MKB Bank hosszú távú életképességének helyreállítása és egy ütőképes, válságálló bank alapjainak megteremtése érdekében. Az eljárás elrendelése után az MNB kidolgozta az MKB-ra vonatkozó szanálási akciótervét, majd annak jóváhagyását követően haladéktalanul megkezdte - a kirendelt szanálási biztosokkal közösen - a szanálási és reorganizációs lépések végrehajtását.

E fenti célok eléréséhez, valamint a bank eszközeinek megbízható és valós értékeléséhez az MNB független szakértőt rendelt ki. Alapvető cél, hogy a bankról leválasztandó portfóliót minél nagyobb arányban lehessen a piacon értékesíteni.

Első körben a portfólió nagyobb csomagokban történő értékesítése eredménytelenül zárult, ugyanakkor ezt követően az MNB célzottan - az elérni kívánt árat megtartva - kísérelte meg értékesíteni a vagyonelemeket. Az első ilyen tranzakció keretében hét szindikált, külföldi, illetőleg magyar ingatlanfinanszírozási ügyletből álló eszközportfólió cserélt gazdát, amiről az MNB, illetőleg a hazai és a külföldi érintettek is közleményt tettek közzé. Több, ehhez hasonló értékesítési ügyletzárás pedig már közeli szakaszban van.

A leválasztandó, de a piacon nem értékesíthető portfólióelemeket az MKB Bank a közeljövőben megalapítandó szanálási vagyonkezelőre ruházza majd át. A jelenleg előkészítés alatt álló folyamat során a szanálási vagyonkezelő által fizetendő ellenérték nem haladhatja majd meg az átkerülő állomány tényleges gazdasági értékét, a vonatkozó uniós szabályozás miatt. Az MNB nem csupán az EU illetékes hatóságaival egyeztet a szanálási eljárás során, hanem az érintett hazai intézményekkel is folyamatosan kapcsolatban áll, a tranzakcióról pedig közleményt ad ki.

A MNB 2015 júliusában visszahívta az MKB Bank irányítására kirendelt szanálási biztosokat. Ezzel egyidejűleg az MKB igazgatósága ismét jogosultságot szerzett az igazgatósági jogkörök gyakorlására azzal együtt, hogy a MNB a Pénzügyi Stabilitási Tanácson keresztül továbbra is gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Megbízatásuk alatt a szanálási biztosok összességében 802 határozatot hoztak, amelyek - a szokásos üzleti döntéseken túl - a szanálási és reorganizációs lépések elősegítését, végrehajtását célozták. Ugyanebben az időszakban 45 tulajdonosi határozat született.

Az MKB Bank szanálása az eredeti menetrend szerint folytatódik, a bank az MNB-vel közösen dolgozik a leválasztandó portfólió piaci értékesítésén. A jegybank - ahogyan eddig is - a továbbiakban is minden esetben nyilvános közleményt jelentet meg a szanálási eszközök alkalmazásáról - ígéri az MNB.