A keddi Napi Gazdaság cikke

Most a KDB Bank értesítette ügyfeleit, hogy 2011. január 3-tól (a kódex hatálybalépése óta a hitelintézetek igyekeznek időben tájékoztatni a módosításokról) számos kondíciója átalakul. Az indoklás szerint ezt az infláció ütemében, illetve a fogyasztási árindexben bekövetkezett változás indokolja.

Elgondolkodtató viszont, hogy a bank a számlavezetési díjakat 31, illetve 50 százalékkal növeli. Az átutalási jutalékoknál nem minden ügylet esetében ennyire egyszerűen összehasonlítható a régi és az új teher. Ezeknél ugyanis a százalékos mérték emelését például a maximálisan felszámítható összeg csökkentésével kapcsolják össze. Ilyen a lakossági üzletágban a papíralapú bankon kívüli forintátutalás, amelynél a korábbi tízezer forint helyett nyolcezerben szabják meg a jutalék felső határát. Ennek a 3,5 millió forintnál nagyobb összeget utalók számára lehet jelentősége. A többieknek viszont inkább dühítő lehet, hogy a minimumdíj harmadával emelkedik, a mozgó tétel pedig 0,18 százalékról 0,23 százalékra nő. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a netbanki ügyintézésnél a minimumdíj ugyancsak harmadával változik – de ennek iránya csökkenés.

A vállalati díjak is emelkednek. A papíralapú forintmegbízásoknál a 0,15 százalékos mérték 0,16 százalékra, a minimumösszeg pedig 200-ról 225 forintra nő. Itt a netbank használatát sem annyira preferálják. Az 1,4 millió forint alatti utalásoknál a drágulás mértéke 33,3 százalékos.

A KDB a devizaügyleteknél valamivel még nagyobb díjemelést hajt végre, bár az említett változatos alkalmazás (tehát például a maximális összeg csökkentése) ott is érvényesül.